open-navfaktor-logo
search
Udar na državu
"Nismo preplašeni, spreman sam otići u Tužilaštvo": Je li istraga protiv Dodika i ostalih samo farsa?
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Oleg Čavka naredio je pripadnicima SIPA-e da izuzmu dokument koji, zapravo, i ne postoji, a u sklopu istrage protiv zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska zbog napada na ustavnopravni poredak BiH. Ovo nije prvi put da je istraga koju vodi bh. Tužilaštvo neslavno počela ili završila.
24.12.2021. u 16:26
get url
text

Kako piše Istraga, on je tražio da se iz Vlade Republike Srpske izuzme "Zapisnik sa sjednice Vlade RS na kojoj je prihvaćen Prijedlog zaključaka usvojenih na Narodnoj sjednici Skupštine Republike Srpske od 10. 12. 2021. godine, a u pogledu prijenosa nadležnosti". Međutim, takav zapisnik ne postoji jer Vlada RS nikada nije ni usvojala sporne zaključke koje je, potom, razmatrala Narodna skupština RS.

Na naš upit o čemu se tu zapravo radi, odgovorili su nam da je Tužilaštvo BiH u skladu sa zakonom, prema Sudu uputilo zahtjev, te je Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS, NSRS i više političkih partija, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužiteljstvo BiH.

- Dakle, ne radi se o pretresanju prostorija ili osoba kako je objavljeno u pojedinim medijima, nego isključivo o izuzimanju predmeta u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH. U izvršenju naredbe postupa SIPA BiH. Više informacija ili detalja, ne možemo davati – navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Inspektori SIPA-e iz NSRS-a izuzimaju dokumentaciju u vezi sa posebnom sjednicom

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Petra Đokića, Nedeljka Čubrilovića, Nenada Stevandića, Darka Banjca, Dragana Čavića, Igora Žunića, Dalibora Stevića, Spomenka Stevanovića, Marinka Dragišića i Dike Cvijetinovića.

Pripadnici SIPA-e su ovih dana iz prostorija Narodne skupštine RS-a izuzimali dokumentaciju u vezi sa posebnom sjednicom o "vraćanju nadležnosti".

Umanjivanje ozbiljnosti udara

Prema riječima Senada Bratića, zatupnika u NSRS, njega, ali ni njegovog kolegu Edina Ramića i kolegicu Begiju Smajić niko nije kotantaktirao po pitanju ovog "pokušaja jednostranog prijenosa nadležnosti sa državnog na nivo entiteta RS".

- Nije nas niko kontaktirao, nije tražio nikakvu izjavu i apsolutno nismo upoznati u kojem pravcu i na koji način teče ovaj istražni postupak – istakao je.

Odgovarajući na pitanje da li postoji "Zapisnik sa sjednice Vlade RS na kojoj je prihvaćen Prijedlog zaključaka usvojenih na Narodnoj sjednici Skupštine Republike Srpske od 10. 12. 2021. godine, a u pogledu prenosa nadležnosti", koji je tražio tužilac Čavka, naš sagovornik je objasnio da takvi zaključci ne stupaju na snagu dok ne prođu Vijeće naroda RS, a kasnije idu na potpis prdsjednici RS-a.

- I kada se potpišu, oni imaju klauzulu da stupaju na snagu šest mjeseci po objavljivanju u Službenom glasniku entiteta RS. Znači, oni se ne mogu objaviti u Službenom glasniku dok ne prođu sve ovo o čemu govorim i ne potpišu se ukazom predsjednika RS-a – objasnio je, te dodao da takav dokument nema pravno dejstvo.

VEZANI TEKST - Dodik: Ova istraga je kraj BiH, u januaru uspostavljamo VSTV Republike Srpske

Istakao je kako sve to ide u pravcu da se ne shvati ozbiljno ono što se radi.

- Stupanje na snagu nakon šest mjeseci i ova paradržavna institucija Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS-a, to je bila generalna proba za ono što će uslijediti poslije, a to poslije je uslijedilo – to je taj prijenos nadležnosti. Odluka je jednostrano donesena. Tada se nije shvatilo, nije se željelo ili jednostavno nisu ni sud ni tužilaštvo, ni OHR neovisno o državnim institucijama, poduzeli ništa konkretno da se zaustavi to protivzakonito djelovanje.

To odugovlačenje, dodao je Bratić, nije ništa drugo nego da se umanji ozbiljnost ovakvog udara na ustavnopravni poredak države.

- To je samo pokušaj da se napravi privid da je to nešto što će uslijediti tamo nekad. Međutim, to su stvari koje izuzetno ozbiljne. Ovo su konkretna protuzakonita djela, protivustavna. Nema veze da li to stupa na snagu danas, za osam dana ili šest mjeseci, to je udar na ustavnopravni poredak i normalno da traži sankcije propisane zakonom - kaže Bratić.

Čavka u ovom predmetu planira saslušati 49 svjedoka, što sigurno može potrajati do proljeća naredne godine.

VEZANI TEKST - SIPA u Vladi RS-a i NSRS-u, iz Tužilaštva se oglasili: Ne pretresamo nikog, izuzima se dokumentacija

- Ne znam da li čovjek ima pravo da tumači rad Tužilaštva i Suda, njihove postupke i odluke, međutim, poučeni ranijim iskustvom i raznim aferama koje uopće nisu procesuirane, a kamoli dovedene do kraja, i s obzirom na dinamiku, način i kakvom ambijentu se radi, jednostavno smo zabrinuti. Kako poslije svih primjera koji su se dešavali do jučer, kada je Milan Tegeltija, savjetnik Dodika, bio na čelu VSTV-a, Gordana Tadić, kadar HDZ-a i poslušnik Dragana Čovića bila na čelu Tužilaštva, predmeta korupcije koji su se držali u ladicama i za koje nije pokrenut postupak, šta čovjek da kaže na sve ovo? – pitao je naš sagovornik.

Dodik nije preplašen

Dodik je na press konferenciji, između ostalog, kazao kako trenutna politička situacija u BiH ne vodi nigdje, a za takvu situaciju krivi sve osim sebe.

- Političko Sarajevo se oslonilo na podršku voštanih političkih struktura okupljenih iz centara iz SAD-a i Evrope. Svijet nikada više nije bio podijeljen, BiH neće moći da spase tako što napadaju Orbana. Da se ne bi shvatilo da smo mi preplašeni i ja sam taj koji je spreman da ode u Tužilaštvo BiH, ako se sjećate tako je bilo i za referendum, kada smo prvo Željka Cvijanović i ja bili optuženi - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - Sudija Perić: Dodik se ne šali, njegov glavni cilj je pravosuđe koje je Tegeltija uništio iznutra, VSTV je pukao

On je time podsjetio na istragu koju je Tužilaštvo BiH, odnosno tužilac Čavka obustavio 2017. godine protiv četvoro visokorangiranih predstavnika vlasti Republike Srpske, među kojima je bio i sam Dodik. Predmet se odnosio na provođenje referenduma u tom bh. entitetu. Istovremeno, u istom slučaju, podignute su optužnice protiv predsjednika i članova Komisije za provođenje referenduma.

Kako je tada saopćeno iz bh. Tužilaštva, nije postojalo dovoljno dokaza da su Mladen Ivanić, Mirko Šarović, Željka Cvijanović i Milorad Dodik počinili izvršenje, pomaganje ili poticanje u krivičnom djelu, odnosno neizvršavanju odluke Ustavnog suda BiH da je referendum protuustavan.

Tužilaštvo je 26. septembra 2016. saopćilo da je Dodiku upućen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS-u. Tada je rečeno da je u državnom tužilaštvu formiran predmet u kojem se provode određene aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH.

Slično se dogodilo i sa nizom drugih predmeta koje je vodilo Tužilaštvo BiH, uključujući slučaj "Ikona", prijave protiv Dodika za negiranje genocida i tako dalje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.