open-navfaktor-logo
search
O zabrani spota
Nisam ekspert, ali mogu probati; Konaković: Radikalna odluka CIK-a za Stevandića
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i skupštinski zastupnik u Kantonu Sarajevo, na pitanje voditelja u emisiji "Moj gost" na RTV HIT komentirao je odluku Centralne izborne komisije (CIK) da se Ujedinjenoj srpskoj i njenom predsjedniku Nenadu Stevandiću zabrani učešće na Lokalnim izborima 2020 zbog predizbornog nacionalistički objenog spota i govora mržnje.  
11.10.2020. u 10:26
get url
text

- Riječ je o famoznom spotu Ujedinjene srpske. Bješe sjednica CIK-a po hitnom postupku, kazne, zabrana spota i bogami, nema vas na izborima. Drakonski, očekivano, normalno, politička odluka, svakakvih komentara je bilo - konstatuje voditelj emisije. 

Konaković na to odgovara: 

VEZANI TEKST - Stevandić optužuje sve redom: To je obavještajna igra OSA-e, DF-a, SDA i predsjednika CIK-a

- Spot sam po sebi je, po mom mišljenju, katastrofa. Daleko od bilo kakvog normalnog ukusa, Stevandić je tu prešao sve granice, norme..., isto bih rekao da je došao neki gorostasni Bošnjak i rastjerao ljude na toj nekoj nacionalnoj tenziji. Naravno, oni na tome kreiraju svoje kampanje, ali ovo što je pokazao, to je zaista uvreda za inteligenciju. 

S druge strane, konstatuje Konaković, postoji historijat kažnjavanja toga što Stevandić radi, odnosno CIK ga je više puta sankcionirao zbog toga što radi. 

- I sad moram reći da nisam ekspert iz oblasti poznavanja tog Izbornog zakona zakona i pravila - priznaje Konaković. 

Voditelj potom pita da sve komentira "čisto ljudski, da li to zavređuje da se nekome ukine pravo učešća na izborima"?

- Zaista je iznenađujuća bila radikalna jedna odluka - odgovara Konaković. 

Iako, po vlastitom priznanju nije ekspert, ali "čisto ljudski" je šef NiP-a zaključio da je odluka radikalna. A mogao je zaključiti i da je zakonita i jedina moguća, ukoliko se takvim pojavama na političkoj sceni želi stati ukraj. Umjesto toga, ponudio je odgovor kakav smo mogli čuti proteklih dana i od samog Stevandića i njegovih koalicionih partnera - da CIK kontroliraju "Izetbegović, Komšić i opozicija iz RS-a" jer je "Izetbegović nadmudrio Dodika i Čovića", koji su ranije zajedno kontrolirali CIK. 

VEZANI TEKST - Dodik najavljuje mogući bojkot izbora zbog zabrane Ujedinjenoj Srpskoj

- To nas ubjeđuje da je u pitanju čisti politički proces. Je l' to jedna igranka da opozicija ovdje..., teško mi je govoriti, mogu samo konstatovati da taj CIK nevalja ništa godinama unazad. On je osnov izbornih krađa godinama unazad - glasila je Konakovićeva uravnilovka o CIK-u uz dodatne tvrdnje kako će sada krasti "Bakir, Željko i PDP i SDS", a krali su "Dodik, Čović i Izetbegović". 

Nastavio je o odluci CIK-a i spotu: 

- Ovo zaista prelazi granice dobrog ukusa. Ja sam sportista, ne volim da mi neko konkurenciju skloni za zelenim stolom. Volio bih se potakmičiti sa njima. Nije to moj metod, ali šta ja znam, pravnici ljudi koji su tako odlučili. 

Govorio je ponovo i o obnovi kapele "Vidovdanskim herojima" u Sarajevu, gdje je sahranjen Gavrilo Princip te istaknuo kako ga je u vezi s tim pohvalio Ognjen Tadić (SDS) na Twitteru kao bivšeg pripadnika Armije RBiH, kada je uputio komentar "nekim tamo tetkama na Twitteru, kobiva zaštitnicima Bošnjaka".

Istaknuo je kako u Federaciji dobro funkcionira sa Nerminom Nikšićem i Predragom Kojovićem, ali da u RS-u još nije razvio infrastrukturu. 

Teme u vezi s ratom, pojasnio je, ne treba stavljati na sto za razgovor "jer se ne može naći zajednički jezik".

- Te teme koje bi nam skretale teme sa životno važnih stvari, poput borbe protiv korupcije, ekonomije, brazovanja... To su teme koje bi morale dominirati. Ove druge bismo morali iz poštovanja jedni prema drugima sačuvati za sebe sve dok ova zemlja ne prodiše (?!) - rekao je. 

Izrazio je sumnju da bi "neka historijska distanca donijela odgovore, ali bi umirila rane koje nisu još zacijelile".

- To su stvari o kojima neće biti dogovora u skorije vrijeme. Ali pravi koncept politike trebale bi biti one teme oko kojih se možemo dogovoriti da dominiraju - zaključio je. 

VEZANI TEKST - Šef NiP-a kao "pravni ekspert": Konaković tvrdi da je BiH tužila Srbiju i zbog genocida nad Srbima

Dakle, stav Konakovića je sličan onom kao kod pojedinih anlitičara sa lijevog spektra, koji otprilike glasi - nemojte zločine spominjati, pa ih niko neće ni negirati?! A iz poštovanja prema drugima ne trebamo pričati o ratnim zločinima i istrajavati na poštivanju činjenica utvrđenih u sudskim procesima?! Što se "dogovora" tiče, nema se šta dogovarati. Činjenice u vezi s agresijom na BiH su utvrđene u Hagu, kao i na domaćim sudovima. To nije pitanje dogovora nego poštivanje pravomoćno utvrđenih sudskih činjenica. I o tome se mora javno govoriti, a ne "u svoja četiri zida" da se neko ne uvrijedi!?

Ali stavovi Konakovića su već odavno u najmanju ruku čudni. Ekspert za sve i svašta je već odavno zaključio kako je genocid "počinjen nad Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalim u BiH". 

Cijeli intervju možete pogledati u videu ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.