open-navfaktor-logo
search
Kandidat Mosta
Nino Raspudić ulazi u politiku: "Ne želim više biti idiot"
Politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i u Mostaru Nino Raspudić potvrdio je u nedjelju da ulazi u politiku te najavio da će se kandidirati na Mostovoj listi.
24.05.2020. u 15:55
get url
text

- Ulazim u arenu, istrčavam na teren, ulazim u ring, kako hoćete. Vrijeme je - rekao je Raspudić gostujući u emisiji HRT-a "Nedjeljom u dva", dodavši da više ne želi biti idiot. 

Pojašnjavajući svoju odluku, rekao je da u antičkoj grčkoj demokraciji pojam "idiotes", od koje potječe riječ "idiot", označava onog ko se ne bavi javnim poslom, već pušta da mu drugi određuju u kakvom svijetu će živjeti.

- Ja više od 10 godina pišem kolumnu i javno nastupam. I to je bila politika na neki način. Ne angažirana politika u stranačkom smislu, ali dijelom sam utjecao na modeliranje nekog političkog diskursa u Hrvatskoj - ocijenio je Raspudić.

 Rekao je da je kap koja je prelila čašu, njegova stara teza da je najveći problem danas ne samo u Hrvatskoj nego i u Evropskoj uniji i globalno - demografski deficit.

 Demografski deficit znači da sve više odluka o našim životima donose ljudi koje nitko nije izabrao i koji nikome ne odgovaraju, naprimjer Evropska komisija, dodao je.

 Kandidirat će se na Mostovoj listi, ali nije htio reći u kojoj izbornoj jedinici, ali najavio je slogan - Hrvatska se budi.

Prethodno se Raspudić povezivao s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Škoro je početkom mjeseca rekao da je razgovarao s njime i da bi takav čovjek dobro došao njegovoj koaliciji, ali da on sam mora odlučiti želi li se baviti politikom.

Most je također bio u pregovorima sa Škorom, ali na predstojeće parlamentarne izbore izlazi samostalno. Čelnici stranke su prije tjedan dana istaknuli kako se pokazalo da suradnja s Domovinskim pokretom "nije čista priča", te da je bilo jasno da do koalicije sa Škorom neće doći.

Mostu se ove sedmice priključila i Raspudićeva supruga. Filozofkinja i bioetičarka Marija Selak Raspudić objavila je u srijedu da će na parlamentarne izbore izaći kao nezavisna kandidatkinja na listi Mosta nezavisnih lista, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.