open-navfaktor-logo
search
Pričali sat i po
Nimalo optimistična prognoza nakon razgovora Putina i Macrona: Najgore tek dolazi
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da će nastaviti sa svojim ratom u Ukrajini bez straha od međunarodne osude, natjeravši zvaničnika Jeliseja da zaključi da najgore tek dolazi.
03.03.2022. u 18:26
get url
text

Iz Jelisejske palače kažu da je Putin inicirao razgovor koji je trajao sat i po, ali potom "nije dao nikakve konkretne preporuke Macronu". Umjesto toga, ruski lider je insistirao da će postojati "kontinuitet u sukobu onim tempom koji je želio".

Bez pružanja ikakvih dokaza, Putin je naveo ukrajinske ratne zločine i rekao da je Kijev koristio živi štit i ponašao se "kao nacisti", rekao je zvaničnik, prenosi Politico.eu.

Ukrajina i sve ujedinjeniji zapadni savez kažu da Moskva sada pribjegava očiglednim lažima kako bi opravdala rat za obnovu ruskog carstva.

Kako se rusko vojno bombardovanje Ukrajine nastavlja, francuski zvaničnik je rekao da se čini da se ne nazire kraj.

- Putin je rekao da su operacije zasnovane na odbijanju Ukrajinaca da uspostave sporazume iz Minska... denacifikacija Ukrajine i da zapadnjaci imaju veliku odgovornost u svemu tome - rekao je zvaničnik, dodajući da je ruski predsjednik također "negirao da je bombardovao Kijev".

Macron je tada odgovorio Putinu, prema zvaničniku, rekavši da je "učinio ozbiljnu grešku", da je "sami sebi pričaju priče" i da je "još moguć drugačiji put".

Nakon poziva, zvaničnik Jeliseja rekao je novinarima da je Francuska spremna da "pooštri sankcije" Rusiji.

- Moramo još da procijenimo one koje smo već uveli i mi ćemo ih dopuniti - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.