open-navfaktor-logo
search
Kolumbija
Nilski konji Pabla Escobara postali problem, guverner planira njihovo izmještanje
Kolumbija planira da izmjesti desetke "kokainskih nilskih konja", potomaka privatne kolekcije trgovca drogom Pabla Escobara, u nove domove u Indiji i Meksiku u pokušaju da kontroliše njihovu rastuću populaciju, rekao je lokalni guverner.
04.03.2023. u 13:02
get url
text
Nilski konji
Nilski konji

Počeli su kao populacija od samo jednog mužjaka i tri ženke, a sada postoji između 130 i 160 nilskih konja, prema navodima kolumbijske vlade, i oni su se proširili daleko izvan Escobarovog bivšeg ranča Hacienda Napoles, piše CNN.

Originalni nilski konji bili su dio kolekcije egzotičnih životinja koje je Escobar sakupio 1980-ih na svom ranču oko 250 kilometara od Medellina. Nakon njegove smrti 1993. godine, vlasti su premjestile većinu drugih životinja, ali ne i nilske konje jer su bili preteški za transport.

Od tada su se počeli brzo razmnožavati, šireći svoj domet duž sliva rijeke Magdalene, a sada predstavljaju ekološki izazov i zabrinjavaju obližnje stanovnike, kažu vlasti.

Studija u časopisu Nature upozorila je da bi njihov broj mogao porasti na 1.500 u roku od dvije decenije.

Ranije su vlasti pokušavale da kontrolišu svoju populaciju koristeći kastracije, te kontracepcijske strelice, ali je uspjeh bio ograničen.

Sada postoji plan da se 70 nilskih konja prebaci u prirodna utočišta u Indiji i Meksiku, rekao je u tvitu guverner provincije Antioquia Anibal Gaviria, gdje se nalazi Hacienda Napoles.

Guverner je kazao da je cilj odvesti ih u zemlje koje imaju kapacitet da ih prime te da pravilno kontrolišu njihovu reprodukciju. Dodao je da slanje nilskih konja nazad u njihovu rodnu Afriku nije bilo dozvoljeno.

- Slanje nilskih konja nazad u Afriku riskiralo je više štete nego koristi, kako za same nilske konje, tako i za lokalni ekosistem - objasnila je za CNN Maria Angela Echeverry, profesorica biologije na Univerzitetu Javeriana.

- Svaki put kada premještamo životinje ili biljke s jednog mjesta na drugo, prenosimo i njihove patogene, bakterije i viruse. I mogli bismo donijeti nove bolesti u Afriku, ne samo za nilske konje koji su tamo u divljini, već nove bolesti za cijeli afrički ekosistem koji nije evoluirao s tom vrstom bolesti - dodala je Echeverry.

Osim smanjenja broja nilskih konja u Kolumbiji, vlasti se nadaju da će naučiti kako upravljati preostalom populacijom, koja je prepoznata kao potencijalna turistička atrakcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.