- Međutim Milorad Dodik svojim bahatim i bezobraznim ponašanjem pokazuje da mu ni ljudski životi nisu važni. Vjerovatno je i on svjestan da mu se bliži politički kraj zbog čega dodatno srlja očito samo s jednim ciljem, da isprovocira nečiju neprimjerenu reakciju - ističe Nikšić, saopćio je SDP.

Potpuno je, dodaje, neshvatljivo da Dodikovo djelovanje od institucija Bosne i Hercegovine već nije okarakterisano kao krivično djelo protiv ugrožavanja materijalnih dobara, a možda i ljudskih života! Tužilaštvo BiH dužno je, naglašava, ispitati ovakvo protuzakonito i neustavno djelovanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Apeli ekoloških udruženja i stanovnika ugroženih područja ne bi smjeli ostati neodgovoreni, posebno jer postoji mogućnost da izgori lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini - upozorava Nikšić i dodaje:

Iako nisam potpuno iznenađen Dodikovim ponašanjem, ne mogu ne primijetiti slabašan odgovor druga dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Od njih sam očekivao makar krivičnu prijavu protiv Dodika, koji uz ovakvo djelovanje i druga dva člana Predsjedništva gura u krivično djelo, a koje se po Krivičnom zakonu BiH naziva "nečinjenjem", jer osim pisma EUFOR-u Komšić i Džaferović nisu ništa drugo učinili da osiguraju potrebnu pomoć ugroženim krajevima. 

Nikšić ističe da ga čudi i šutnja ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, kao i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, koji su u ovom vremenu, smatra, morali pokazati odlučnost i dokazati da institucije BiH rade svoj posao, da funkcioniraju, pa i da zatraže pomoć i angažman resursa iz susjednih zemalja koje bi sigurno pokazale više želje za pomoć od domaćih političara. 

- Potpuno uvažavajući razloge zbog kojih Komšić i Džaferović ne mogu sami narediti upotrebu helikoptera Oružanih snaga, jer po Zakonu o odbrani sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman njihovih resursa, pitam se kada ćemo konačno u BiH prestati obrazlagati šta ne možemo, te razmišljati šta i kako možemo učiniti - navodi Nikšić i zaključuje:

- Ugrožena su materijalna dobra, a vrlo brzo će zbog našeg nečinjenja biti ugroženi i ljudski životi. Zato smatram da je sada najvažnije spasiti živote i materijalna dobra, a pri tome pokazati snagu institucija Bosne i Hercegovine i da će one djelovati da pomognu svim građanima u cijeloj Bosni i Hercegovini kad to zatreba usprkos neljudskom ponašanju i blokadi od onih koji od tih građana i države Bosne i Hercegovine jako dobro žive. Jer, kad se hoće puno toga se može.