open-navfaktor-logo
search
Kongres
Nikšić: Vrlo vjerovatno da će biti predloženo da se prolongiraju izbori za predsjednika SDP-a
Izmjena Statuta koji će povećati broj mandata predsjednika SDP-a neće biti, a i da bude nemam se namjeru kandidati za predsjedika SDP-a, kazao je danas uoči Kongresa SDP-a Nermin Nikšić.
10.06.2023. u 12:02
get url
text

Kazao je da je bio značajan period izložen, ne pritiscima, ali da postoji inicijativa da se mandat produži.

{$galerijaFotografija}

- Vrlo vjerovatno je da će predložiti da se prolongiraju izbori u SDP-u za predsjednika iza lokalnih izbora 2024. Procjena je da treba da radimo na jačanju institucija i države, umjesto da trošimo vrijeme na kampanju unutar SDP-a i da se bavimo sami sobom. Nemam pravo oglušiti se na te molbe, a nikog nisam ni zvao ni sugerisao kako će glasati - kazao je Nikšić.

Nije htio otkriti favorita za svog nasljednika, ali je otkrio koje su mu najveće greške.

- Kadrovi, kao i svakom predsjedniku partije. To je nažalost stvar na koju ne možete utjecati. Nisam ih svjesno pravio, ne možete utjecati na to kako će se ljudi ponašati - rekao je Nikšić.

Dodao je da je najveći izazov SDP-a u aktuelnom kompleksnom političkom trenutku u BiH izvršiti predizborna obećanja.

- Vidimo da Vijeće ministara BiH, u postojećim okolnostima, pravi značajnije iskorake u odnosu na prethodni saziv. Nama je važno da i ova Vlada pokaže razliku. U ovom trenutku, smatram da, ako uspijemo napraviti reformu o kojoj svi pričaju a niko je nije doveo  do kraja - fiskalnu reformu, smanjenje doprinosa, zakon o porezu na dohodak; ako riješimo pitanje zakona posredovanja u zapošljavanju, minimalne plaće - smatram da smo napravili ogroman iskorak - rekao je između ostalog Nermin Nikšić, lider SDP-a i aktuelni premijer Federacije BiH.

Prema njegovim daljnjim navodima, investicioni ciklusi moraju biti nastavljeni, okončani ili otvoreni novi kad je riječ o izgradnji Koridora Vc, autoputa Brčko - Orašje - Tuzla, brze ceste Doboj  - Tuzla - Zvornik ili čak možda i autoceste, o čemu se također govori, zatim elektrifikacije željeznice itd.

SDP kongres, 10.06.2023.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.