open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Nikšić povukao inicijativu: "Ne činim to zbog boraca, neću da zavađam Dedu i Đedu"
Ostaje, dodaje, čvrsto pri drugom dijelu njegove inicijative te poziva građanke i građane Kantona Sarajevo da daju podršku "adekvatnom obilježavanju lika i djela predsjednika ZAVNOBiH-a i prvog predsjednika prve (narodne) Republike BiH na vidnom i istaknutom mjestu u glavnom gradu zajedničke nam države"
14.06.2019. u 12:33
get url
text

Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo, odlučio je javno povući inicijativu za vraćanje imena ulici Vojislava Kecmanovića Đede, odnosno promjenu sadašnjeg naziva ulice Nusreta Šišića Dede.

- Ne činim to zbog pritiska i reakcija boraca i boračkih udruženja Kantona Sarajevo, već prvenstveno radi toga što mi nije bila ni namjera ni cilj posthumno ideološki "zavađati Dedu i Đedu", da se tako izrazim. Povlačim tu inicijativu zato što odbijam kroz nju služiti onima kojima je "zavađanje đeda i deda" od početka bila i do danas ostala primarna ideološka misija – napisao je Nikšić.

Ostaje, dodaje, čvrsto pri drugom dijelu njegove inicijative te poziva građanke i građane Kantona Sarajevo da daju podršku "adekvatnom obilježavanju lika i djela predsjednika ZAVNOBiH-a i prvog predsjednika prve (narodne) Republike BiH na vidnom i istaknutom mjestu u glavnom gradu zajedničke nam države".

Nikšić je, podsjetit ćemo, na jučerašnjoj sjednici Komisije vrijeđao njenog člana Ismeta Hadžića-Muteveliju, penzionisanog generala Armije RBiH, nosioca najvišeg ratnog priznanja Armije RBiH "Zlatni ljiljan" i ratnog komandanta Dobrinjske brigade. Hadžića je Nikšić, zbog odbijanja da se na dnevni red uvrsti inicijativa o promjeni sadašnjeg naziva ulice Nusreta Šišića Dede, nazvao "bošnjačkim fašistom".

Danas se tim povodom oglasio i Koordinacioni odbor svih boračkih organizacija, koji je otvorenim pismom reagirao na Nikšićeve istupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.