- Obnova povjerenja je moguća jedino na osnovama uvažavanja istine i utvrđenih historijskih činjenica iz vremena agresije protiv BiH. Genocid u Srebrenici je pravna i historijska činjenica i njegovo negiranje i minimiziranje je sramota za one koji to čine i uvreda za sve žrtve - naveo je Nikšić.

Očekuje da se Zakon efektivno počne primjenjivati od prvog dana stupanja na snagu.

- Samo uspostavom efikasne pravne države možemo graditi zdravo društvo u kojem istina nije tabu, a falsifikovanje historije oružje u rukama savremenih mračnjaka koji BiH guraju u prošlost. Negiranje genocida, što je proteklih nekoliko godina glavna politička mantra nacionalista u BiH, uporno odbijanje SDP-ovih prijedloga za donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, rezultiralo je potrebom nametanja ovakvog zakona od visokog predstavnika - dodao je i istakao:

- Već smo svjedoci reakcije onih koji su se kroz Parlament borili protiv naših prijedloga, pa i novih prijetnji disolucijom BiH.

Naglasio je da je Inzkova odluka o dopuni Krivičnog zakona civilizacijski čin ravan denacifikacijskim normama nakon Drugog svjetskog rata, jer stvara pravni osnov za uspostavu drugačijeg društvenog sistema. Stoga, smatra, kritike na ovaj zakon predstavljaju anticivilizacijski čin i barbarski odnos prema žrtvama.

- Što se prije suočimo s istinom, prije ćemo se okrenuti rješavanju životnih problema. Kao što nije tačno da su četnici, ustaše i domaći izdajnici bili antifašisti, tako ni ponavljanje izjava kako nije bio genocid ne može promijeniti historijsku istinu - naveo je Nikšić.