open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDP-a
Nikšić o formiranju vlasti u FBiH: Ako treba skupit ćemo potpise zastupnika i pisati Schmidtu, on je blokirao, neka i odblokira
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, u intervjuu za BHR1, imzeđu ostalog, govorio je i o mogućnosti da Federacija BiH opet ima tehničku vladu. 
18.12.2022. u 12:52
get url
text

Na pitanje novinara da li bi se zbog odnosa snaga u budućem Domu naroda Federacije BiH moglo doći u pat--poziciju i do vlade u tehničkom mandatu Nikšić je kazao da se to neće desiti.

- Dakle, da vidimo kome je stalo do toga da se proces deblokira i da se formira vlast prema volji birača i da imamo vlast u Bosni i Hercegovini, a ne da imamo blokade. Ponavljam, evo mi nećemo blokirati, neka SDA formira vlast. I onda dođu i kažu, nemamo većinu u Predstavničkom domu, nemamo većinu u Domu naroda, ne možemo formirati vlast – hajte vi s nama. Mi kažemo, pa dobro, nećemo s vama. Ne mi, nego neće niko s vama. Možda hoće DF, nisu rekli ni da hoće ni da neće. Ali i sa DF-om nemaju većinu - rekao je Nikšić.

Postavio je i ptanje što bi neko blokirao formiranje vlasti kad postoji jasna većina i u Domu naroda i u Predstavničkom domu Parlemnta FBiH.

Ocijeni oje da se u trenutnu sitaciju došlo što zbog odluke visokog predstavnika (Christian Schmidt), koja je proglašena na dan izbora, "što kupovinom, što prijetnjom, što ideološki" je SDA uspjela doći do pet delegata u Domu naroda.

- To je, ja priznajem, njihova sposobnost iako je, naravno, i sa zakonskog i sa moralnog gledišta to vrlo upitna aktivnost. Ali ne prihvatam činjenicu da SDA kaže da vlast moraju formirati oni. Prema tome, mi imamo većinu i u Domu naroda, imamo većinu i u Predstavničkom domu. Te većine su jasno deklarisane, ako treba mi ćemo osigurati potpise svih tih zastupnika i poslati visokom predstavniku, koji je svojom odlukom omogućio blokadu formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, smatramo da je on dužan i da nađe načina kako će to odblokirati - objasnio je Nikšić.

- Milo Đukanović je predsjednik Crne Gore, u Parlamentu Crne Gore njegova stranka je najjača politička partija, dobila je najveći broj mandata, ali se skupila većina koja je za jedan mandat jača od Miline stranke – i čovjek je dao mandat i mandatara onima koji su dokazali da imaju većinu u Skupštini Republike Crne Gore. Pa o čemu pričamo mi? Dakle, ako imamo većinu u Parlamentu Federacije BiH, ako imamo većinu u Predstavničkom domu, u Domu naroda, ko ima pravo da kaže da to nije volja birača. To SDA može reći, ali i mi imamo pravo da se s tim ne slažemo - kazao je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.