Istakao je da danas oni koje su partizani porazili tada hoće da kažu da su oni pobijedili i da je Banja Luka Srbija.

- E pa nije i neće nikada biti. Domovina se brani tamo gdje je najviše napadaju. Nažalost to je danas u Banja Luci i Republici Srpskoj. Zato smo danas ovdje u Banjoj Luci koja pripada svim građanima Bosne i Hercegovine. Žao mi je ljudi koji su očito prevareni i kojima je neko rekao kako su četnici pobijedili antifašiste i da je ovo Srbija. Na njihovu žalost historija se ne može revidirati i granice Bosne i Hercegovine neće se mijenjati. Dragi Bosanci i Hercegovci sretan vam Dan državnosti iz naše lijepe Banje Luke. Smrt fašizmu sloboda narodu - poručio je Nikšić.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović dočekao je danas u  prostorijama banjalučkog SDP-a premijera Federacije BiH i predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermina Nikšića, ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, ministra komunikacija i prometa BiH i predsjednika Naše stranke Edina Fortu i ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Nerina Dizdara. 

VEZANI TEKST - Bivši borci Vojske RS-a pod prozorima SDP-a u Banjoj Luci pjevaju o Srbiji, Forto ih nazvao "grupom aktivista"

Ispred zgrade Gradske organizacije SDP-a, predhodno se okupilo stotinjak pripadnika Boračke organizacije RS kako bi iskazali protest zbog njihovog dolaska povodom obilježavanja Dana državnosti BiH.

Policijska uprava Banja Luka zabranila je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u tom gradu u organizaciji SDP-a Banja Luka. Policija je zabranila obilježavanje Dana državnosti i u Mrkonjić Gradu.