open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Konjicu
Nikšić: Bit ću premijer FBiH, Krišto na čelu Vijeća ministara
Nakon sastanka predstavnika stranaka okupljenih u "Osmorki" i HDZ-a BiH u Konjicu novinarima su se obratili čelnici stranaka Nermin Nikšić (SDP), Dragan Čović (HDZ), Edin Fort o (Naša stranka) i Elemdin Konaković (Narod i pravda).
07.12.2022. u 13:51
get url
text

VEZANI TEKST - Žrijeb izabrao još tri delegata HDZ-a i po jednog iz SDA i SDP-a u Dom naroda Parlamenta FBiH

- Razgovarali smo o konstituisanju vlasti na državnom i federalnom nivou, da se formira ako je moguće do kraja godine. Mada, ne zavisi sve od nas. Ono što mogu reći da će Borjana Krišto biti predsjedavajuća Vijeća ministara, a ja premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Vjerujem da će ova politička  grupacija imati većinu u Zastupničkom i Domu naroda FBiH. Nećemo kopati nove rovove. 

Ono što još jednom podvlačim i što je ključ jeste da ćemo imati vrlo detaljnije programe u odnosu na one prije i da će ljudi koji sjede na vlasti raditi i u punom kapacitetu kako bi građani osjetili da je došla nova vlast koja će raditi u interesu svih građana  - kazao je Nikšić.

Čović je istakao da je raspoloženje tokom razgovora dobro.

- Vjerujem da će se ova atmosfera nastaviti. Sagledali smo i mogućnosti da formiramo vlast u kantonima tamo gdje je to moguće. Cilj je što prije imati Vladu FBiH - kazao je Čović i dodao da se nije govorilo o konkretnim reosrima, ali da se sve prošlo.

Govorio je i o tome da se nije odustalo od "legitimnog predstavljanja".

- Nismo odustali od pristupa legitimnog predstavlja konstitutivnih naroda, svugdje tamo gdje se određuje kolektivnim pravima naroda. To je Predsjedništvo i Dom naroda. Nakon žrijebanja bit će jasniji podaci - poručio je Čović. 

Efendić je naglasio kako ne postoji nikakva izdaja.

VEZANI TEKST - Dogovorio s Čovićem i Dodikom: Konaković novi ministar vanjskih poslova BiH?

- Nema iizdaje ni države mi Bošnjaka kao što smo to mogli čuti ovih dana. Čini se da će "Osmorka" imati četvrtog ministra u Vijeću ministra. Kada je u pitanju promjena Izbornog zakona, to nije moguće bez dvotrećinske većine u Parlamentu BiH. U tom slučaju potrebno je učestvovanje SDA i DF-a - stav je Efendića.

Forto je kazao kako čeka subotu i Glavni odnor Naše stranke "na kome će dobiti isntrukcije kakav stav da zauzme u nastavku pregovora, pogotovo sa SNSD-om". 

Konaković je istakao kako je "ovo politički proces u kojem smo mi stavili u fokus teme oko kojih se možemo dogovoriti".

- Spremni smo na jednak način podržavat sve projekte u Bosni i Hercegovini, kako u Federaciji BiH i Brčko Distriktu tako i u Republici Srpskoj, poštujući nadležnosti institucija. Tamo gdje je nadležnost BiH nismo saglasni da procese vode entiteti, tamo gdje je entitetska ne pada nam na pamet da nekome nešto blokiramo. Svaka marka koja uđe u jednistveni sistem PDV-a jednako nam je važna - izjavio je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.