Nikoli Špiriću, zastupniku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjedniku SNSD-a, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države, objavljeno je večeras na zvaničnoj stranici State Departmenta.

Špiriću je ulazak u SAD zabranjen zbog umiješanosti u koruptivne radnje. Kako se navodi, ulazak u SAD je zabranjen i članovima njegove uže porodice, supruzi Nadi Špirić, sinu Aleksandru i kćerki Jovani.

Ovakva mjera se donosi na osnovu vjerodostojnih informacija kojima raspolaže američka državna administracija, odnosno u ovom slučaju američki državni sekretar, a u vezi sa zvaničnicima stranih zemalja koji su bili uključeni u korpuptivne radnje ili su učestvovali u gruboj povredi ljudskih prava. Ista mjera se odnosi i na članove uže porodice zvaničnika koji je pod sancijama SAD-a. Špiriću je mjera uvedena jer je pribavio potupravnu imovinsku korist za vrijeme mandata u Zastupničkom domu BiH.

Nikola Špirić je ovim postao drugi visokorangirani član SNSD-a, nakon predsjednika te stranke Milorada Dodika, koji se našao na američkoj "crnoj listi".