Nikola Đuričko za Faktor: Lijepo je da je De Niro bio tu da digne atmosferu

objavljeno: 16.08.2016. u 22:36

Prvi smo pogledali „Taksistu“, to je velika čast i drago mi je da sam bio dio te priče. Privilegija je što mogu odgledati cijelu selekciju, a pri tome upoznavati ljude. SFF je značajan Festival i lijepo je da raste. Idem kući nakratko, a onda u Gruziju. Idem tamo snimati neki film.

Rado viđen gost bh. prijestolnice Beograđanin i glumac Nikola Đuričko u žiriju je takmičarskog programa za igrani film 22. Sarajevo Film Festivala (SFF). Sa kolegama iz Palestine, Turske, Njemačke i Grčke: Eliom Suleimanom, Zeynep Atakan, Thomasom Hailerom, Angelikom Papouliom, odlučivat će o sudbini osam ostvarenja: „Igla ispod praga“, „Sljedbenica“, „Livada“, „Album“, „Bezbožnica, „Psi“, „Srca s ožiljkom“, „Vlažnost“… A ko će dobiti njihovu naklonost i okititi se „Srcem Sarajeva“, saznat ćemo 20. augusta na ceremoniji zatvaranja balkanskog Cannesa.

FAKTOR: Pred Vama je težak zadatak kome dati „Srce Sarajeva“. Kako ćete odabrati laureate. Koje su Vaše metode odlučivanja?

ĐURIČKO: Ovo mi je prvi put da sam u žiriju i mislim da je to najbolje raditi čistog srca bez nekog predznanja. Sjest ćemo sa publikom, gledati filmove, prepustiti se čaroliji, jer to je najljepši dio festivala. Privilegija je što mogu odgledati cijelu selekciju, a pri tome upoznavati ljude.

FAKTOR: Vjerujem da ćete ipak kao glumac najviše gledati igru Vaših kolega.

ĐURIČKO: Da i ne. Hajde da kažemo da sam ja najstručniji za taj dio, ali, film je jedan kolektivni rad. Dobar glumac, reditelj, scenarij, sve je bitno.

FAKTOR: Sarajevo Film Festival raste iz godine u godinu. Postao je prepoznatljiv brend, pa mu hrle i holivudske zvijezde. Nakon plejade velikana, ovaj put družili smo se sa De Nirom.

ĐURIČKO: Da, veoma značajan Festival i lijepo je da raste. A De Niro je omiljeni lik svih koji se bave glumom i filmom, ali i onih koji vole film. Lijepo je da je bio tu, da digne atmosferu. I evo prvi smo pogledali „Taksistu“.

FAKTOR: Publici SFF-a ukazana je čast da prva pogleda taj film koji je restauriran u čast 40. godišnjici kako se pojavio u javnost.

ĐURIČKO: Da, upravu ste. To je velika čast i drago mi je da sam dio te priče.

FAKTOR: Osim što ćete gledati filmove, hoćete li naći vremena i za družiti se sa prijateljima, obići partyije?

ĐURIČKO: Svakako ću probati da se provedem, ali kako mi obaveze budu dopuštale.

FAKTOR: A nakon SFF-a čekaju li Vas nove obaveze ili idete odmah kući?

ĐURIČKO: Idem kući nakratko, a onda u Gruziju. Idem tamo snimati neki film.

FAKTOR: Igrali ste rame uz rame sa svjetskim zvijezdama. Čeka li Vas neka u tom novom projektu?

ĐURIČKO: Pa ne, ali ne znam ni da li sam ja zvijezda. Ne bih ja to kategorizirao. Mi smo kolege. Glumci.

FAKTOR: Dio ste i glumačke podjele filma „Stado“, rediteljskog prvjenca Nikola Koje. Snimanje je završeno. Jeste li zadovoljni?

ĐURIČKO: Da. Tu ja igram malu ulogu. To je priča o glumcima koji pokušavaju da se probiju kroz život, nešto što im se čini važno. Dešavaju se razne peripetije. Drago mi je da se Kojo odvažio da režira, a mislim da je to i normalno nakon 50-60 filmova koje je snimio kao glumac.

(M. Čustović/Faktor.ba)