open-navfaktor-logo
search
Ukinut mu pritvor
Nikola Koprivica optužen za učešće u strijeljanju 44 Bošnjaka na smetljištu kod Sokoca
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Nikole Koprivice zvanog Nidžo, rođenog 1954. na Sokocu.
29.04.2022. u 12:11
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo, Koprivica se tereti da je u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u općini Sokolac, u svojstvu pripadnika Vojne policije Vojske RS-a, zajedno sa drugim pripadnicima VRS-a, 21./22. septembra 1992. godine, učestvovao u napadu na mjesto Novoseoci, na području općine Sokolac, nastanjeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. Nakon napada, žene i djeca odvojeni su od muškaraca, a zarobljeni muškarci vojnim kamionima transportovani na smetljište na lokaciji Ivan Polje, nekoliko kilometara od mjesta Novoseoci, gdje su dovedeni na rub deponije, te strijeljani i ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi Koprivica, tereti se da je lično i direktno, pucanjem iz automatskog oružja, učestovao u ubistvima žrtava. Na navedenoj lokaciji ubijene su 44 žrtve, od kojih je najmlađi ubijeni imao 14, a najstariji 77 godina. Tijela 43 žrtve ekshumirana su i pronađena, dok se za posmrtnim ostacima jedne žrtve još uvijek traga.

VEZANI TEKST - Ukinut pritvor Nikoli Koprivici, osumnjičenom za učešće u strijeljanju više od 40 Bošnjaka kod Sokoca

Nakon počinjenog zločina, mjesna džamija je porušena a ostaci bačeni na tijela žrtava na deponiji Ivan Polje. Optuženi se tereti za krivično djelo-zločin protiv čovječnosti iz člana 172. КZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je Tužilaštvo.

Sud Bosne i Hercegovine jučer je saopćio da je ukinuo pritvor Nikoli Koprivici koji je početkom aprila iz Kanade izručen u Bosnu i Hercegovinu.

Prema saopćenju, Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva te je ukinuo pritvor Nikoli Koprivici, dok su mu određene mjere zabrane putovanja, uz privremeno oduzimanje ličnih dokumenata i zabrana sastajanja i približavanja svjedocima na udaljenost manju od 50 metara, kao i obavezno javljanje nadležnom organu.

Za zločine u Novoseocima u toku je sudski postupak protiv Dragomira Obradovića, bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčila Pajića, bivšeg komandira čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Alekse Gordića, njegovog zamjenika, Miladina Gaševića, bivšeg zamjenika komandira Izviđačke čete, te Momira i Branislava Kezunovića, Željka Gaševića i Jadranka Šuke, nekadašnjih pripadnika te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni su prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.