open-navfaktor-logo
search
KCUS se zvanično oglasio
"Niko nije smijenjen, ne odlazi pet anesteziologa, Podhrastovi se vraćaju prvobitnoj namjeni"
U cilju istinitog informisanja javnosti Klinički centar Univerziteta u Sarajevu oštro demantuje neistine objavljene na pojedinim portalima, a koji se odnose na"zatvaranje Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a, smjene pet medicinskih sestara, smjenu šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju, odlazak pet anesteziologa iz KCUS-a".
16.06.2021. u 19:57
get url
text

- Nije istina da je zatvorena Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a. Istina je da se Klinika priprema za povratak u prvobitnu namjenu, u stanje prije pandemije virusa Covid - 19. Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji ne postoji potreba za Izolatorijumom velikog kapaciteta, te je nekoliko Covid 19 bolesnika sa
Podhrastova premješteno na posebni odjel Klinike za infektivne bolesti - navodi se u saopćenju iz KCUS-a.

Iz KCUS-a ističu da u toj zdravstvenoj ustanovi sve klinike još uvijek imaju izolacione sobe za prijem i liječenje Covid 19 bolesnika.

- Nije istina da su smijenjene medicinske sestre. Svi ljekari i medicinsko osoblje su u okviru borbe s pandemijom privremeno radili i u Izolatoriju "Podhrastovi". S
obzirom na to da je epidemiološka situacija izrazito povoljna, te da nemamo priliv velikog broja bolesnika, što je ranije bio slučaj, ljekari i svo medicinsko osoblje
vraćeni su na pripadajuće klinike shodno ugovorima o radu. Nije istina da je smijenjena šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju prim.dr. Amela Katica Mulalić, niti za to postoji bilo kakav razlog. Neistina je i da iz KCUS-a odlazi pet anesteziologa - podvukli su iz KCUS-a.

Istina je, navode dalje u saopćenju, da KCUS radi u punom kapacitetu i sustiže posao koji je djelomično zaostao zbog epidemije Covid 19.

- Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a korištena je godinu dana kao jedina zdravstvena ustanova za zbrinjavanje Covid 19 bolesnika. Podhrastovi se pripremaju za zbrinjavanje bolesnika koji su i ranije liječeni u ovoj Klinici. Molimo da KCUS ne koristite kao paravan za skretanje pažnje javnosti sa pravih skandala u drugim zdravstvenim ustanovama, kao što je današnji slučaj krijumčarenja neprijavljenog materijala na aerodromu i sl. - zaključuju u saopćenju iz KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.