Niko ne zna odakle dolazi misteriozni zvuk

objavljeno: 07.03.2018. u 16:46

Grad Taos u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko poznat je kao umjetnička komuna, dom Indijanaca čiji su domovi pod UNESCO-vom zaštitom, ali možda najviše po neobjašnjivom zvuku i žamoru kojeg čuje samo 20 posto od 5.000 stanovnika koji žive u pustinjskom gradu. 

Zvuk opisuju kao zvuk dizel motora u daljini, koji naglo počinje, onda neko vrijeme traje i pulsira da bi onda isčeznuo.

Zvuk je, kažu, glasniji u zatvorenim prostorijama, automobilima ili podrumima, nego što je na otvorenom prostoru. Radi zvuka građani se javljaju ljekarima i psihijatrima jer ih to dovodi do ludila, a znaju dobiti i napade tjeskobe ili agresivne migrene. Mnogi tvrde da je izvor zvuka izvanzemaljski, posebno jer je gradić Roswell relativno blizu Taosa, a u Roswellu je, navodno, 1947. srušena vanzemaljska letjelica. Jedan od profesora iz lokalne srednje škole tvrdi kako bi zvuk mogao potjecati iz tajnog državnog istraživačkog centra koji se bavi vanzemaljcima.

Neki su uvjereni da vojska stoji iza svega. Naime, devedesetih je američka vlada poslala ekipu naučnika koji su sonarima istraživali o čemu je riječ no detektirali su veliko ništa. Zaključili su kako je možda "riječ o izrazito nježnim i osjetljivim slušaocima u kombinaciji s pozadinom sastavljenom od zvukova nepoznatog izvora i akustike". Ali ni to se nije moglo potvrditi. Bilo je samo jasno da svi oni koji zvuk čuju ne pate od tinitusa niti ikakvih fizioloških promjena.