Niko ne zna kada će se završiti 900 metara dijela Južne longitudinale

objavljeno: 05.02.2018. u 18:38

Kada će se završiti izgradnja 900 metara dijela Južne longitudinale od kružnog toka kod pekare AS, koja prolazi kraj stadiona Grbavica i završava se na skretanju prema Pofalićima, tačan datum niko ne zna, a okvirni je na proljeće ove godine.

Trolejbusi od Dobrinje prema gradu ne saobraćaju još od 20. januara ove godine, a rok je da ponovo prorade 10. februara. Teško da će se to desiti jer kako smo se danas uvjerili na gradilištu električna mreža za trolejbuse još se nije počela ni postavljati, a odgovornost sa sebe skida i izvođač radova Euroasfalt i GRAS koji treba postaviti električnu mrežu za trolejbuse.

U ovoj situaciji najviše trpe učenici i studenti koji iz Dobrinje moraju u škole i fakultete koji se nalaze u gradu. Treba im mnogo vremena da dođu do odredišta i očekuju da se trolejbuska linija uspostavi bar do 10. februara što će biti teško izvodljivo.

Faruk Medošević, šef projekta na kružnom toku kazao je za Faktor da će Euroasfalt svoj dio posla uraditi na vrijeme, a električnu mrežu mora postaviti GRAS.

- Trolejbusi će moći saobraćati, ali po nasutom putu. Ponovo će biti zaustavljeni kada se bude asfaltirala cesta, a kada će se to desiti još se ne zna tačan datum – kazao je Medošević.

Stanovnici Sarajeva su na izmaku strpljenja jer radovi već dugo traju, a ne zna se kada će se okončati.

Zvornička i ulica Safeta Hadžića dijelom su zatvorene za saobraćaj. Zbog toga u funkciji nisu ni trolejbuske linije Dobrinja i Otoka prema Trgu Austrije i Jezeru, a svakodnevno su i velike saobraćajne gužve. Automobili saobraćaju dijelom Olovske ulice, uz samo gradilište, kroz rupe, blato i bare što može izazvati i štete na automobilu.

Kod pekare AS završena je tek prva faza kružnog toka kod pekare u Hrasnom Brdu. Počeli su i radovi druge faze kružnog toka, na kojoj su najveći izazov iskop i gradnja dva nova pothodnika, kazali su nam građevinci.

Prema projektu kružnog toka kod pekare AS bit će izgrađena tri lifta, a trenutno je u toku gradnja prvog. Liftovi će biti za invalide i stanovnike Hrasnog Brda, da mogu sići u pothodnike i izaći na kružni tok.