open-navfaktor-logo
search
Ostali dugovi
Niko ne zna kada će se ugasiti preduzeće EYOF, na spisku je još šestero zaposlenih
Preduzeće ima nepokrivenih obaveza prema trećim licima, poreskim upravama, sudovima i finansijsko stanje se mora svesti na nulu da bi se preduzeće moglo ugasiti, a moja procjena je da ćemo moći izmiriti sva dugovanja, ali samo je pitanje vremena kada će se to završiti, kazao je Godinjak
10.06.2019. u 21:21
get url
text

Gradsko vijeće Sarajeva na sjednici 24. aprila donijelo je odluku o gašenju preduzeća EYOF. Istu odluku usvojila je i Skupština grada Istočno Sarajevo, jer se radi o zajedničkom preduzeću koje je osnovano za održavanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala koji je završen u februaru 2019. godine.

Kada će se preduzeće EYOF d.o.o. sa sjedištem u Istočnom Sarajevu ugasiti, još niko pouzdano ne zna, pa ni direktor ovog zajedničkog preduzeća Senahid Godinjak, koji je za Faktor kazao:

- Gradsko vijeće Sarajeva i Skupština grada Istočno Sarajeva donijeli su odluku o postepenom gašenju preduzeća EYOF. Kada će se to desiti, u ovom trentku niko ne zna. U preduzeću je na platnom spisku šestero zaposlenih, a svi koji su imali ugovor o djelu, završili su posao u ovom preduzeću. Plaće se isplaćuju sa zajedničkog računa preduzeća jer su osnivači dva grada i još imamo tih osnovnih sredstava na raspolaganju za isplatu plaća – pojasnio je Godinjak.

Entitetska Vlada Republike Srpske trebala je uplatiti 1,5 miliona maraka, a uplatili su samo 470.000 za organizaciju EYOF-a.

- Preduzeće EYOF nema nikakvih ugovornih odnosa sa Vladom RS-a. To je bila njihova obaveza prema projektu koji nisu realizirali i preduzeće i ja kao direktor u ovom slučaju ne možemo uraditi ništa. Preduzeće ima nepokrivenih obaveza prema trećim licima, poreskim upravama, sudovima i finansijsko stanje se mora svesti na nulu da bi se preduzeće moglo ugasiti. Moja procjena je da ćemo moći izmiriti sva dugovanja, ali samo je pitanje vremena kada će se to završiti - kazao je Godinjak.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić rekao je da se ne zna kada će se preduzeće EYOF ugasiti.

- Gradsko vijeće Sarajeva ovlastilo je gradonačelnika Abdulaha Skaku da može započeti sve radnje oko zatvaranja preduzeća EYOF, koje je društvo ograničene odgovornosti. Isti zadatak ima i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković. Mi smo u Gradu Sarajevu ostavili mogućnost da se do kraja godine može finansirati postojanje preduzeća, a to bi iz svog budžeta plaćala Gradska uprava – kazao je Gavrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.