open-navfaktor-logo
search
Brazil
Niko ne smije doći na ovo ostrvo udaljeno 32 kilometra od obale
Vrsta jamičarke iz porodice ljutica ostale su zatočene na ostrvu kada je narastao nivo okeana i od odvojio ostrvo od kopna
20.10.2018. u 08:52
get url
text

Ostrvo Queimada Grande ili Zmijsko ostrvo ne zove se tako bez razloga. Ovo jezivo ostrvo dom je jednoj od najsmrtonosnijih vrsta zmija na svijetu, zlatne zmije čiji otrov praktički otapa ljudsko meso, a pet je puta potentniji od otrova zmijskog rođaka "s kopna".

Ostrvo je udaljeno od obale Sao Paola nekih 32 kilometra. Zmije se uglavnom hrane pticama. Ljudi na tom ostrvu uopće ne žive, tamo nema nikoga, a na njemu se nalazi samo jedan svjetionik sagrađen u 19. vijeku.

Vrsta jamičarke iz porodice ljutica ostale su zatočene na ostrvu kada je narastao nivo okeana i od odvojio ostrvo od kopna. Prirodna selekcija u kontekstu evolucije omogućile su da se zmije prilagode svom novom okolišu, došlo je do porasta u populaciji jer nisu imale prirodnih neprijatelja, a s druge strane pregršt hrane.

Ipak, situacija se promijenila i pretpostavlja se kako na ostrvu ne živi 430.000 jedinki, kako se još relativno donedavno smatralo, već oko 6.000 jedinki koje su gotovo sve locirane u prašumi. Brazilska vlada strogo je zabranila posjetu ostrvu uz dvije iznimke – na njega svakih nekoliko godina mogu doći naučnici i biolozi koji se bave proučavanjem zmija, a smije pristupiti i brazilska mornarica.

Svi ostali koji pokušaju doći na ostrvo brazilska vlada kažnjava visokim novčanim kaznama. I naučnici koji žele "kročiti nogom" na ostrvo moraju podnijeti kompliciranu papirologiju, te tačno objasniti zašto i s kojim ciljem žele doći na ostrvo. Zanimljivo je kako na relativno malenom ostrvu ima nekoliko klimatskih cjelina, od prašume, preko stepe pa sve do "golog kamena".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.