open-navfaktor-logo
search
Slavi 66. rođendan
Nikad nije koristio kaskadere: Jackie Chan lomio vrat, rebra i šake, povrijedio glavu...
Gotovo da ne postoji generacija koja ne pamti legendarne filmove "Gas do daske", u kojima je hongkonški glumac, reditelj i producent Jackie Chan pokazao zavidne akrobatske sposobnosti.
07.04.2020. u 11:23
get url
text

Takav je i u ostalim filmovima koje je snimio. U svojim je filmovima ovaj majstor borilačkih vještina uvijek energičan, te se bori akrobatskim stilom. Iako mnogi glumci koriste kaskadere u opasnim scenama koje se ne usude izvesti, Jackie je sve sam glumio.

Jackie, koji danas slavi 66. rođendan, od malena je bio okružen akrobatskim vještinama. Otac mu je bio kuhar, a majka spremačica u američkoj ambasadi u Australiji. Chan nije mogao biti s njima u Canberri, pa je deset godina boravio u internatu u Tsim Sha Tsuiju. Tamo je naučio sve što mu je trebalo za uloge koje ja poslije ostvario. Savladao je prevrtanje, padanje, akrobatske vještine. 

- Učili smo sve i svašta, ali je treniranje često bilo vrlo naporno, ponekad je trajalo od pet ujutro pa sve do ponoći - rekao je jedne prilike. 

Jackieja je jedan reditelj odveo iz internata jer mu je bio potreban dječiji glumac. Chan se oduševio i prihvatio je glumački život. Postao je čovjek koji je preživio nebrojene ogrebotine i modrice, nekoliko potresa mozga i hrpu prijeloma. Sam je jednom naveo da je lomio nos triput, vilicu, vrat, ključne kosti, rebra, šake, koljena, lobanju, zglob, prste....

Glumac se jednom prilikom prisjetio snimanja filma "Božiji oklop" u Zagrebu iz 1986. Tokom jedne akcijske scene, pao je sa stabla i udario glavom o pod.

- Imao sam sreće jer znam kako pravilno pasti. No svejedno sam se udario, potekla mi je krv iz uha i imam rupu na glavi - ispričao je tada Chan.

Scene jurnjave su snimane na Dolcu, Mirogoju, Gornjem Gradu i po Prisavlju. 

Jackie je u svojim filmovima, osim kaskaderstva, radio nevjerovatne stvari - hodao po užarenom uglju, jeo chilli paprike, pio industrijski alkohol. Tukao se gotovo svime što je našao pri ruci. Nekoliko puta se rugao kako je pravi opasni dečko jer sve u filmovima radi sam, dok recimo Arnold Schwarzenegger (72) i Sylvester Stallone (73) koriste kaskadere.

Jackie je 2016. osvojio Oscara nakon 56 godina karijere i 200 snimljenih filmova. Ali to nije bilo za neku pojedinačnu ulogu, već je dobio počasnog Oskara za doprinos filmskoj umjetnosti.

- Nakon 56 godina u filmskoj industriji, više od 200 snimljenih filmova, toliko slomljenih kostiju, konačno - rekao je tad Chan, objavio je 24sata.hr.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.