open-navfaktor-logo
search
Komandir SJ "Nikačevi"
Nikačević optužen za ubistvo 10 civila u Foči, nestanak dvije osobe od kojih je jedna dječak, silovanje, progone...
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Miodraga Nikačevića (1964) iz Čajniča koji se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.
24.12.2021. u 10:55
get url
text

Kako ga tereti optužnica, on je u vremenskom periodu od aprila do septembra 1992. godine, u vrijeme širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske, vojnih, paravojnih i policijskih snaga na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području općine Foča, vršio progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

- U okviru progona optuženi se tereti da je učestvovao u prisilnom nestanku dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima i maloljetni dječak, nečovječnom postupanju, ubistvu 10 civila, pomaganju u prisiljavanju dvije žrtve na seksualni odnos (silovanje) te za nezakonito zatvaranje i prisilno preseljenje civila bošnjačke nacionalnosti - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, Nikačević je vršio progon i na način da je kao komandir specijalne jedinice zvane "Nikačevi", kao nadređena osoba znao da su njegovi podređeni pripadnici jedinice počinili nečovječna postupanja i ubili zarobljene civile, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 70 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Nikačević je ranije pred Sudom biH osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.