Poziv je dobio i Denis Huseinbašić, igrač Kelna koji je interesantan i reprezentaciji BiH, ali za sada je odlučio braniti boje države u kojoj je rođen.

Na spisku Njemačke nalaze se 23 fudbalera. Toliko igrača će putovati na pripreme, a popis će biti skraćen na 23 imena do 14. juna, kada istječe rok za prijavu službenog, konačnog sastava UEFA-i.

- Nema dileme. Naš je sto posto. Rekao je da će igrati za Bosnu i Hercegovinu - poručio je krajem prošle godine direktor fudbalske reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović.

U međuvremenu je Huseinbašić zaradio poziv mlade reprezentacije Njemačke koji je i prihvatio.

Iako nastupa za mladi tim Njemačke, Huseibašić će, ako bude želio, moći promijeniti sportsko državljanstvo, a o tome će, poručio je, odlučivati u miru.

- Da li ću igrati za Bosnu ostaje da se vidi. BiH je domovina mojih roditelja, tamo sam bio svake godine kao dijete. Ja sam pola Nijemac, pola Bosanac, govorim jezik i odrastao sam u toj kulturi. Tako da mi je zemlja veoma važna - izjavio je Huseinbašić.

FOTO: DFB/Thomas Boecker

Njemačka će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi C sa Češkom, Engleskom i Izraelom. Po dvije prvoplasirane selekcije iz četiri grupe plasirat će se u četvrtfinale.