open-navfaktor-logo
search
Nagrada otišla Messiju
Nijemci o dodjeli Zlatne lopte: "Skandal, Lewandowski je pravaren"
Argentinski fudbaler Lionel Messi dobitnik je Zlatne lopte, prestižne nagrade koju najboljim pojedincima tradicionalno dodjeljuje France Football.
30.11.2021. u 13:43
get url
text

Fudbaler PSG-a pobjedu je odnio ispred napadača Bayerna Roberta Lewandowskog.

Kao nikada ranije, ljubitelji fudbala razočarani su izborom Messija, a mnogi smatraju da je nagrada trebala završiti u rukama Lewandowskog.

Izbor koji je prošle godine odgođen zbog pandemije nije prošao nezapaženo ni u njemačkim medijima koji tvrde da je Lewandowski prevaren, izigran.

- Ovo ne može biti istina. To je skandalozan izbor - napisao je u današnjem izdanju njemački list Bild.


Lothar Matthaus njemačka fudbalska legenda, dobitnik Zlatne lopte 1990. godine kazao je da više ne razumije svijet nakon što izvanredni Lewandowski nije bio na prvom mjestu.

- Da budem iskren, nakon ove odluke više ne razumijem svijet - rekao je Matthaus za Sky Sports Njemačka.

VEZANI TEKST - Lionel Messi osvajač Zlatne lopte
 

- Uz dužno poštovanje prema Messiju i ostalim sjajnim nominiranim fudbalerima, niko nagradu nije zaslužio kao Lewandowski. Čak i kad u obzir uzmete samo 2021. godinu, nalazi se na vrhu liste strijelaca svih takmičenja, nadmašio je sve na nacionalnom i međunarodnom nivou - dodaje Matthaus.

Lewandowski je prošle godine proglašen najboljim FIFA igračem nakon sjajne sezone 2019/20 u kojoj je postigao ukupno 47 golova za klub i reprezentaciju. Tada je Bayern osvojio Bundesligu, Kup Njemačke i Ligu prvaka.

Potom je Lewandowski do bundesligaške titule došao i prošle sezone, a postigao je 48 golova u 40 utakmica, ali to nije bilo dovoljno da dobije prestižno priznanje France Footballa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.