Njemački Robert Koch Institut (RKI) donio je odluku da su dvije hrvatske županije, Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska područja od visokog rizika za zarazu koronavirusom.

Stupanjem na snagu ove odluke instituta koji je zadužen za nadzor širenja koronavirusa u Njemačkoj, turisti iz tih država koji borave na odmoru na području ovih dviju županija moraju obaviti testiranje prilikom ulaska u domicilne države, a nakon toga, dok nalazi ne budu negativni, u 14-dnevni karantin.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jutros je najavio, nakon razgovora s njemačkim kolegom, kako će Hrvatska biti stavljena na crvenu listu za njemačke turiste parcijalno, prema najugroženijim područjima.

Kriterij RKI-a za stavljanje na crvenu listu je 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana. Prema institutu Robert Koch, Hrvatska je po broju njemačkih turista koji se vraćaju zaraženi s odmora treća država, nakon Kosova i Turske. Slovenska vlada je najavila kako će danas staviti Hrvatsku na crvenu listu i odrediti rok za povratak državljana iz Hrvatske s ciljem izbjegavanja 14-dnevnog karantina.

Stavljanje pojedinih dijelova Hrvatske na crvenu listu najavljuju i Austrija te Velika Britanija. Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno rekordnih 219 zaraženih koronavirusom.