open-navfaktor-logo
search
Neuobičajeno
Nijemac umro nakon što ga je polizao njegov pas
Ta vrsta bakterije, capnocytophaga canimorsus, potpuno je normalna flora psećih usta i obično ne uzrokuje neku značajniju bolest. Međutim, na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme, kod pogrešnog pacijenta, može dovesti do teških infekcija, rekao je Cole
26.11.2019. u 08:35
get url
text

Nakon što ga je polizao njegov pas 63-godišnjak iz Njemačke zarazio se rijetkom infekcijom nakon čega je i umro.

Ljekari su u Njemačkoj, nakon ovog neobičnog slučaja upozorili vlasnike kućnih ljubimaca da potraže hitnu pomoć ljekara ukoliko primijete simptome slične gripi.

Iako nije imao zdravstvenih problema ranije, ovaj muškarac podlegao je nakon infekcije bakterijom capnocytophaga canimorsus koja se inače nalazi u stima pasa i mačaka, a na ljude se prenosi veoma rijetko i to najčešće prilikom ugriza, prenosi CNN.

Međutim, ovog vlasnika njegov pas nije ugrizao.

Izvještaj o ovom slučaju objavljen je prošlog mjeseca u časopisu The European Journal of Case Reports in Internal Medicine, u kojem se navodi da je pacijent umro 16 dana nakon početka liječenja i da nije reagirao na tretman antibioticima.

- Pas, jedini kućni ljubimac dotičnog muškarca, prethodnih je sedmica dodirnuo i lizao svog vlasnika, ali ga nije ugrizao ili povrijedio - piše u saopćenju ljekara iz bolnice Crvenog križa u Bremenu u Njemačkoj.

- Ta vrsta bakterije, capnocytophaga canimorsus, potpuno je normalna flora psećih usta i obično ne uzrokuje neku značajniju bolest. Međutim, na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme, kod pogrešnog pacijenta, može dovesti do teških infekcija - rekao je veterinarski mikrobiolog Stephen Cole s Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta Pennsylvania.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.