open-navfaktor-logo
search
Mevlut Cavusoglu
Nijedna valuta ne smije biti sredstvo napada
Mevlut Cavusoglu je prvi ministar vanjskih poslova Turske koji je posjetio Venecuelu u posljednjih 19 godina
22.09.2018. u 11:00
get url
text

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji boravi u posjeti Venecueli, izjavio je kako njegova zemlja nije protiv valute niti jedne zemlje, ali da se ona ne bi smjela koristiti kao sredstvo za napad na ekonomije drugih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se sastao u glavnom gradu Venecuele Caracasu sa šefom diplomatije ove zemlje Jorgeom Arreazom. Nakon sastanka je održana zajednička konferencija za novinare.

Cavusoglu je u obraćanju podsjetio kako je prvi ministar vanjskih poslova Turske koji je posjetio Venecuelu u posljednjih 19 godina, te je kazao kako je sretan što mu je pripala ta čast.

Govoreći o odnosima dvaju zemalja, Cavusoglu je konstatovao kako odnosi na relacija Ankara-Caracas vremenom jačaju.

Naglasio je kako su priznali korištenje domaćih valuta u trgovinskim odnosima dvije zemlje, te dodao:

- Ne samo s Venecuelom, želimo koristiti domaće valute i u trgovinskim odosima s drugim zemljama. Obzirom da SAD dolar koriste kao sredstvo za napadanje, brojne zemlje žele koristiti vlastitu valutu. Nismo protiv valute bilo koje zemlje, ali ona ne smije biti sredstvo za napad na ekonomije drugih zemalja - poručio je Cavusolu.

Podsjetio je kako je njegova zemlja nedavno bila na meti ekonomskog napada za koji je kao sredstvo korištena valuta.

- Turska je bila na meti, ali je u ovom procesu bila veoma snažna i poduzela je sve potrebne ekonomske mjere kako bi njena ekonomija ostala stabilna - istakao je šef turske diplomatije.

Ministar vanjskih poslova Venecuele Arreaza je istakao kako između njegove zemlje i Turske od sada postoji bratska veza.

- Turska je tokom ekonomske okupacije dala podršku Venecueli, pružila nam je svoju ruku i prijateljstvo - poručio je Arreaza.

Cavusoglu je u okviru posjete Venecueli primio i predsjednik ove države Nicolas Maduro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.