open-navfaktor-logo
search
Francuske Alpe
Nije za one slabog srca: Most na krovu Evrope koji godišnje posjeti pola miliona ljudi
Aiguille du Midi je planinski vrh u francuskim Alpama visok 3.842 metara kojeg godišnje posjeti više od pola miliona turista.
01.02.2020. u 22:53
get url
text

Nalazi se jugoistočno od legendarnog skijališta Chamonix i poznat je po žičari koja je dvadeset godina držala rekord najviše na svijetu.

Žičara, koja vodi od Chamonixa (1.035 m), do Aiguile du Midija, sagrađena je 1955. godine, a iako ju je napustila stara slava - i dalje drži rekord za najviši vertikalni uspon u svijetu (1.035 do 3.842 m).

Vožnja žičarom traje oko 20 minuta, a nakon izlaska na vrhu posjetiteljima dah oduzima panoramski pogled s malog mosta.

Tokom lijepih dana bez oblaka dolaze se diviti Mont Blancu.

Aiguille du Midi je mjesto na kojem možete najbliže prići Mont Blancu bez penjanja i planinarenja. Vrh koji bi se na bosanski jezik mogao prevesti kao "Podnevna igla" zaista može pokazati vrijeme – kada se posmatra ispred crkve u Chamonixu možete biti sigurni da je 12 sati u trenutku dok je sunce iznad vrha.

Odlučite li se provozati žičarom, valja imati na umu da ćete se trebati registrirati na službenoj stranici dovoljno unaprijed. Također, žičara se i jednom godišnje održava, a to traje od dvije do tri sedmice u novembru, pa u tom periodu ne radi. Povratna vožnja za odraslu osobu nije jeftina – košta oko 130 KM, a porodična vožnja stoji oko 392 marke.

Osim kultne žičare, posjetitelje privlači i staklena instalacija „Step Into the Void“ ("Zakoračite u prazninu") arhitekte Pierrea-Yvesa Chaysa.

Dramatični vidikovac nije za one slabog srca, a pogled koji puca kroz staklo nikada se ne zaboravlja. Navodno je siguran - otporan je na vjetrove do 225 km/h.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.