open-navfaktor-logo
search
Osjećate umor
Nije sve do vremena, možda vam nedostaje vitamina D
Vitamini i minerali su važni kako bi vaše tijelo moglo funkcionirati. Ako ih ne unosite dovoljno u organizam, to može značajno utjecati na vaše zdravlje
08.10.2018. u 14:37
get url
text

Doktor Daniel Felton kaže kako je vitamin D jedan od mikronutrijenata koji se po važnosti za tijelo nalazi u samom vrhu.

- Vitamin D je vitamin sunca i teško je osigurati njegov unos, posebno tokom jesenskih i zimskih mjeseci kada su vremenske prilike lošije - kaže dr. Felton.

Simptome nedostatka vitamina D u organizmu, prema dr. Feltonu, lako je uočiti, ali ih često povezujemo upravo s vremenom.

- Ako ste umorni i letargični, moguće je da vašem tijelu nedostaje vitamina D. To su najčešći simptomi nedostatka vitamina D kod odraslih osoba, a čim povećate unos tog mikronutrijenta u organizam, trebali biste se osjećati bolje - pojašnjava.

Dugoročni nedostatak vitamina D može dovesti do puno ozbiljnijih stanja, poput osteomalazije, odnosno slabljenja kostiju.

Rješenje problema je vrlo jednostavno. Dr. Felton savjetuje da pronađete dodatke prehrani s vitaminom D ili u svoju prehranu uvrstite namirnice bogate tim vitaminom kako biste obnovili zalihe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.