Nije samo Vučijak reketirao agenciju "Fox Travel": Sivrin sindikat dobijao 10 posto

objavljeno: 07.02.2018. u 09:23

Kakva je veza između Saudina Sivre, prvog sindikalnog saradnika Selvedina Šatorovića, potpredsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, i Kenana Vučijaka, osuđenog direktora sarajevske Osnovne škole Isak Samokovlija?

Vučijak je, podsjetimo, pred sudom proglašem krivim za zloupotrebu položaja prilikom organiziranja učeničkih ekskurzija i to putem turističke agencije "Fox Travel". Utvređno je da je osramoćeni direktor reketirao vlasnicu agencije i nezakonito pribavio sebi više od 10.000 KM, piše portal Poduzetnik.ba.

No, i Sivrin Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo je imao poslovne odnose sa ovom agencijom. Oni, kako potvrđuje dokumentacija do koje su došli sindikalni izvori uključuje i isplatu donacija u određenom procentu na račun Sivrinog sindikata.

Naime, Sivro je 12. septembra 2012. godine sindikalnim podružnicama proslijedio obavijest da je sklopio Ugovor o poslovnoj saradnji sa agencijom "Fox Travel".

Prema tom sporazumu ova će agencija, između ostalog, pružati usluge kao što su: rezervacije hotelskog smještaja i drugih turističkih aranžmana za SSOOiO BiH KS za članove sindikata i članove njihovih porodica, te organizaciju seminara, kongresa i drugih putovanja.

Samo mjesec kasnije Sivro šalje sindikalnim podružnicama turističku ponudu agencije Fox Travel za putovanje u Budimpeštu po cijeni od 186 KM. Ali, u samoj obavjesti stoji da će Sivrin sindikat od ukupnog iznosa ostvarenih aranžmana dobiti 10 posto!

Agencija "Fox Travel" u skladu sa ugovorom ima obavezu donirati 10 posto od ukupnog iznosa ostvarenih aranžmana – navedeno je u obavještenju uz pojašnjenje da će novac biti „usmjeren na finansijsku pomoć za liječenje članova SSOOiO u skladu sa Pravilnikom o finansijskoj pomoći i drugim materijalnim davanjima“.

Ništa u svemu tome nije sporno, naprotiv, niko nije protiv finansijske pomoći za liječenje radnika, ali su poreski inspektori FBiH upravo za 2012. godinu u federalnoj podružnici ovog Sindikata gdje je direktno odgovoran Šatorović, utvrdili finansijske malverzacije, isplatu novca bez adekvatnih odluka i dokumentacije te im zbog toga im izrekli finansijsku kaznu.

Transparentnost sindikalnog poslovanja pa i precizne informacije o isplati procenata su osnovni zahtjevi radnika i članova granskih sindikata koji traže novo rukovodstvo sindikalnog pokreta.