open-navfaktor-logo
search
Ima cilj
Nije šala: Japanski tajkun na Twitteru dijeli devet miliona dolara
Njegova akcija podjele novca bazirana je na ideji bazičnog prihoda, teoriji po kojoj treba omogućiti periodičan prihod, bez obaveza, svim građanima
09.01.2020. u 22:23
get url
text
Yusaku Maezawa

Japanski modni tajkun Yusaku Maezawa podijelit će devet miliona dolara svojim pratiteljima na Twitteru. Po njemu je to "društveni eksperiment", kojim želi utvrditi hoće li novac usrećiti ljude koji ga dobiju, piše Businessinsider.com.

Maezawa će izdvojiti po milion jena ili devet hiljada dolara za 1.000 svojih pratitelja na Twitteru, koji podijele njegov post od 1. januara. Efekat novca će biti praćen provođenjem redovnih istraživanja.

- To je ozbiljan društveni eksperiment - rekao je Maezawa, dodavši da se nada da će privući članove akademske zajednioce, posebno ekonomiste.

Nagrada je ograničena samo na korisnike iz Japana, a dosad je više od četiri miliona ljudi proslijedilo tvit, ali još nisu objavljeni dobitnici nagrada.

Ovo nije prva stvar kojom je Maezawa skrenuo pažnju svjetske javnosti. On je prva privatna osoba koja bi trebala otići na put oko Mjeseca. Njega je nedavno na konferenciji predstavio Elon Musk u čijoj bi se raketi japanski milijarder trebao zaputiti ka zemljinom satelitu, a nije poznato koliko će platiti za to zadovoljstvo.

Njegova akcija podjele novca bazirana je na ideji bazičnog prihoda, teoriji po kojoj treba omogućiti periodičan prihod, bez obaveza, svim građanima.

- Bazične mogućnosti, odnosno stalni minimum sredstava, nudi osjećaj sigurnosti, a Maezawa nudi nešto potpuno drugo, kaže Toshihiro Nagahama, viši ekonomista na Dai-ichi institutu za istraživanje života.

Ideja bazičnog prihoda u posljednje vrijeme ima sve više podrške zbog straha da će razvoj tehnologije, poput umjetne inteligencije, obesmiliti potrebu za radnom snagom, a taj strah je posebno iszražen u Japanu, gdje je tržište rada i onako veoma usko.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.