Sudeći po onom što pišu najveći američki mediji, radi se o novom imenu Volkswagena.

Pojedini mediji uključujući USA Today došli su u posjed službene objave datirane na 29. april, a koja je nakratko u javnost procurila 29. marta.

U njoj se obavještava kako će Volkswagen u Americi biti komercijaliziran pod imenom Voltswagen.

Još nema službene potvrde da će zaista zamijeniti slovo "k" u slovo "t" i tako dodatno marku približiti električnoj energiji, ali i udaljiti od Dieselgate afere.

Vijest se navodno nakratko jučer pojavila na američkoj press stranici, a potom je i skinuta.

Volkswagenov glasnogovornik Brendan Bradley nije komentirao ove navode.

Ali kada se sve zbroji Volkswagen nije bio hakiran niti se radi o prvoaprilskoj šali, a u pitanju nije ni marketinški trik.

Osoba bliska Volkswagenu, koja je odlučila ostati anonimna, izjavila je kako se radi o trajnoj promjeni koja će se ticati Volkswagena u Americi.

Novinar USA Today odlučio je i citirati dio službene objave u kojoj stoji kako je Voltswagen više od promjene imena.

- To je javna deklaracija kojom kompanija najavljuje buduće investicije u e-mobilnost - stoji između ostalog u saopćenju.

Prema toj objavi automobili s električnim pogonom dobit će natpis Voltswagen, dok će ostali zadržati klasičan VW logo.

Ova vijest dolazi upravo u vrijeme kada Volkswagen kreće u komercijalizaciju električnog crossovera ID.4, prvog koji može ozbiljno promijeniti odnose snaga na tržištu električnih vozila u Americi.

Podsjetimo, Volkswagen je najavio 70 električnih modela do 2029. godine, kao i prodaju milion električnih automobila do 2025. godine.

U svakom slučaju radi se o možda najdrastičnijem potezu koji je Volkswagen povukao još od osnivanja američke divizije 1955. godine.