U toku je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i malo duža rasprava se vodila o tome da li će se u današnji dnevni red uvrstiti imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire FBiH a što je predložio delegat Jasmin Duvnjak. Na kraju je odlučeno da se ova tačka ne uvrsti na dnevni red.

Igor Stojanović (SDP) je kazao da odluka o imenovanju nije u skladu sa Ustavom FBiH, nije osigurana zastupljenost predstavnika svih konstitutivnih naroda. U ovom slučaju nedostaje član iz reda srpskog naroda.

Delegat Duvnjak je na kraju povukao ovu tačku sa dnevnog reda uz nadu da će se ovaj debalans riješiti.

-  Bilo bi dobro i da se i u manjem bh. entitetu poštuje zastupljenost konstitutivnih naroda, općenito da se to poštuje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine – rekao je Duvnjak.

Slično je kazao i dopredsjedavajući Doma naroda Aljoša Čampara.

- Radi istinitosti informacija odluka je došla od predsjednika i potpredsjednika FBiH. Nadam se da će ovakav primjer o konstitutivnosti naroda biti i u manjem bh. entitetu. RS-u. Imali smo priliku vidjeti da Dom naroda nije puka glasačka mašina. Sada je na predsjedniku i potpredsjednicima FBiH da iznađe rješenje – rekao je Čampara.

Nakon što je usvojen dnevni red današnje sjednice, verificiran je mandat Aleksandru Štrbcu iz reda srpskog naroda koji dolazi iz Kantona 10.