open-navfaktor-logo
search
SPF
Nije prevaren Olgun, već igrači: Čelik ne ispunjava kriterije za licencu
Predsjednik zeničkog Čelika Aydin Olgun, objavio je sinoć da se povlači iz kluba.
25.04.2020. u 16:18
get url
text

Olgun se navijačima Čelika obratio objavom na službenom klupskom profilu na Instagramu.

Napomenuo kako je nailazio na mnoge prepreke u radu te da su u klubu, bez njegove saglasnosti, sačinjavali štetne ugovore i zadužili ga, a o čemu je saznao tek kada su počeli prikupljati dokumentaciju za licenciranje kluba za takmičenje u Premijer ligi BiH.

Danas je stigao odgovor pojedinih igrača Čelika, ali i Sindikata profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Aydin Olgun se videoporukom oprostio od Čelika i Zenice

- Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini pružit će zaštitu fudbalerima i našim članovima, o kojima je Olgun negativno govorio - saopćeno je.

Iz Sindikata naglašavaju da je Olgun u svom obraćanju konstatovao da je on prevaren i oštećen, čime, smatraju, obmanjuje javnost. Oni su predstavili i Olgunov način rada:


- NK Čelik Zenica trenutno ima 24 otvorena sudska postupka protiv sebe, od kojih su gotovo svi okončani i presuđeni u korist igrača/ trenera/ sportskih radnika, zbog nagomilanih dugovanja, a svi pojedinci su dovedeni u Klub za vrijeme upravljanja g. Olguna. Manji broj postupaka je u toku, te se očekuju konačne presude početkom maja.

- NK Čelik Zenica trenutno ima 3 međunarodna spora s kojim se suočava, a koje će nedvojbeno izgubiti, što će dovesti do zabrane dovođenja igrača u nadolazećim prelaznim rokovima od FIFA-e. Turski investitori odbili su mogućnost vansudskog dogovora za svaki predmet.

- NK Čelik Zenica nije izmirio svoje obaveze na ime poreza i doprinosa za 2018. i 2019. godinu, te trenutno ne ispunjava kriterije za dobivanje licence.

- 18 igrača koji su u proteklih godinu dana pokrenuli postupak protiv Kluba nudili su advokatima g. Olguna mirno rješenje, te oprost od 50 posto dugovanja (ukupan iznos uštede Kluba iznosio bi otprilike 230.000 KM), Olgun je informirao igrače putem pravnih zastupnika da ne želi postići dogovor.

- Igrači, koji su u januaru pristupili Klubu, nisu dobili niti jednu punu plaću u 2020. godini.

- Za igrače, koji su od početka takmičarske sezone 2019/20. u Klubu, nisu izmirene obaveze za 2019. godinu.

- Rok za podnošenje dokumentacije za postupak licenciranja (finansijski kriterij) istječe 30. aprila 2020., a NK Čelik posjeduje obaveze, koje je u ovom trenutku vrlo teško sabrati, s obzirom na to da je za vrijeme Olguna klub poslovao preko “blagajne”, odnosno protiv zakona ove države.

- Ne postoji pisana odluka ili zapisnik sa sjednice Upravnog odgovora Kluba u proteklih godinu dana, koji će bilo koje zaposljenje u Klubu, sklapanje ugovora ili transakciju odobriti. Samim tim, Olgun je odluke donosio sam i načine poslovanja je upravo on odobravao.

- S obzirom na sve navedeno, umjesto višeminutnih govora o moralnim vrijednostima i iskazivanju ljubavi prema Bosni i Hercegovini i gradu Zenici, Olgun treba izvršiti plaćanje svih obaveza koje je on napravio Klubu zajedno sa svojim saradnicima i uraditi sve potrebno da Čelik dobije premijerligašku licencu. Nije prevaren Olgun, prevareni su igrači, treneri i navijači NK Čelik Zenica njegovim rukovođenjem Kluba u proteklim godinama - poručeno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.