open-navfaktor-logo
search
Nisu došli iz RS-a
Nije održana sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e
Sjednica Zajedničke komisije PSBiH za nadzor nad radom Obajveštajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH danas nije održana, jer nisu došli članovi iz RS-a.
29.09.2021. u 13:11
get url
text

- Jutros, malo prije početka sjednice Komisije, sam komunicirao sa većinom članova iz  RS-a koji su dali podršku i izrazili svoje mišljenje da treba da Komisija djeluje i radi, ali i kazali da se neće odazvati današnjoj sjednici. Dakle, ista meta isto odstojanje - kazao je predsjednik Komisije Nermin Nikšić. 

Dodao je da su svi ostali članovi bili prisutni.

- Sjeli smo i konstatovali to. Formalno-pravno nismo mogli ništa raditi. Razmijenili smo mišljenja i razišli se očekujući da konačno shvatimo svi da ovo ne koristi nikome, da produžavamo agoniju i da je vrlo važno da zastupnici počnu provoditi svoje obaveze i poslove, dolaziti na posao, jer smo za to jako dobro plaćeni - istaknuo je Nikšić.

Kazao je da su na sjednicu došli svi ostali članovi komisije osim četiri člana iz RS-a. 

Pojasnio je da nisu imali uvjete za rad, jer, po Poslovniku, da bi Komisija mogla raditi mora biti prisutan najmanje po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda iz oba doma. 

Na pitanje da li se prilikom zakazivanja sjednice  konsultirao sa svojim zamjenicima, odgovorio je da nije, te da je njegovo pravo da zakaže sjednicu.

- Jer kad bi čekao to sad bi ja bio kriv što nisam pokušao napraviti sjednicu i ispalo bi da ja to pokrivam. Dakle, zakazao sam sjednicu na koju su svi uredno pozvani, a njihova je lična odluka da li će se odazvati ili neće - kazao je Nikšić.

Dodao je da je tema današnje sjednice trebalo da bude afera "Snimak", jer je ovo zajednička komisija parlamenta za nadzor zakonitosti rada OSA-e.

Komentirajući ovu aferu u vezi sa objavljenim snimkom razgovora direktora OSA-e i glavne tužiteljice Tužilastva BiH, kazao je da je to porazno za državu BiH.

- Da živimo u nekoj normalnoj pravnoj državi, učesnici snimka bi iz moralnih razloga i pod pritiskom javnosti podnijeli ostavke  - kazao je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.