open-navfaktor-logo
search
ViK Sarajevo
Nije napravljen skoro nijedan potez za naplatu ekonomske cijene vode
Građani i preduzeća sarajevskom Vodovodu i kanalizaciju duguju 67 miliona maraka i dugovanja se mogu izmiriti samo sudskim presudama, a to traje i potrajat će, a ostali potrošači koji uredno plaćaju potrošenu vodu zatjevaju od ViK-a da plaćuju ekonomsku cijenu.
16.08.2020. u 08:22
get url
text
Vodomjer

- Da bi naplatili dugovanja za vodu i odvođenje otpadnih voda kada su u pitanja pravna lica (firme) imamo dvije opcije za naplatu potraživanja sudskim putem i isključivanjem potrošača koji imaju dugove za isporučenu vodu. Građanima možemo naplatiti dugovanja uglavnom nakon presuda sudova, ili isključenjem vode ako se radi o privatnim kućama. Međutim, najviše potrošača koji nam duguju žive u zgradama i njih ne možemo isključiti jer za to ne postoje tehnički uvjeti i dug eventualno možemo naplatiti preko suda, ali i to je sporo i neizvjesno - kaže Almir Pamuk, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove Vodovoda i kanalizacije.

Kako povećati naplatu vode ako se ništa ne poduzima na unapređenju ovog sistema, a građani su sve glasniji da ViK ugradi o svom trošku pojedinačne satove za mjerenje potrošnje vode.

- To ViK ne može finansirati i jedino rješenje u ovom trentku je ugradnja pojedinačnih vodomjera za stambene jedinice u okviru objekata kolektivnog stanovanja o trošku potrošača. To je definisano Zakonom o komunalnim djelatnostima, kao i Uredbom o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda. Nabavku, ugradnju, troškove eksploatacije i funkcionisanja snosi vlasnik stambene jedinice – ističe Pamuk.

Jedini potrošači koji imaju mogućnost da plate vode koliko su potrošli su stanovnici novoizgrađenih zgrada.

- Za sve nove objekte koji se grade investitor je dužan u skladu sa Uredbom o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda  da ugrađuje pojedinične vodomjere za svaku stambenu i poslovnu jedinicu. Obaveza ugradnje pojedinačnih vodomjera u nove stambene jedinice važi od 2000. godine – kaže Pamuk.

Kada će Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija početi naplaćivati punu ekonomsku cijenu svojih usluga, i šta su do sada poduzeli Pilav zaključuje:

- KJKP Vodovod i kanalizacija je 2017. godine Vladi KS poslao na razmatranje dokument koji se zove tarifni sistem KJKP Vodovod i kanalizacija sa metodologijom obračuna isporučene vode za piće, te usluga odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda. Još uvijek nismo dobili odgovor – kaže Pilav.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.