Iz Bordo tima navode da je nakon višemjesečne detaljne analize konstatovano  da kvaliteta rada Škole fudbala nije zadovoljavajuća, te da trenažni procesi omladinaca nisu na potrebnom nivou, što se svakako najbolje ogleda u broju priključenih igrača Akademiji i na kraju seniorskom timu u protekloj sezoni, koji je ispod prosjeka.
 
Dodatno, finansijskom analizom poslovanja Škole fudbala ustanovljeno je da škola nije samoodrživ projekat, te da gubici na godišnjem nivou uveliko otežavaju poslovanje kluba u teškoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini ali i svijetu.
 
- Kao dio obavljenih analiza i strateškog plana, u proteklim mjesecima održan je niz sastanaka sa školama fudbala iz Sarajeva u cilju umrežavanja, te ostvarenja partnerskih odnosa u budućnosti. Roditeljima polaznika Škole fudbala Asim Ferhatović Hase prezentovane su najbolje alternative za nastavak trenažnog procesa dječaka. Naime, sva djeca koja nastave trenažni proces u drugim školama fudbala bit će pod stalnim i studioznim nadzorom Akademije FK Sarajevo, te će po potrebi biti priključeni selekcijama Akademije - saopćeno je iz FK Sarajevo.
 
- Najmlađa selekcija u okviru Omladinskog pogona FK Sarajevo sada je U-12, a od juna zvanični naziv bit će Akademija FK Sarajevo Asim Ferhatović Hase - dodaju iz Bordo tima.