open-navfaktor-logo
search
Trofej nakon 15 godina
Nihad Selimović za Faktor: Ne znam koliko sam uložio u Spars Realway
Nagrada za mukotrpan i predan rad u posljednjih 15 godina, koliko je prošlo od osnivanja kluba koji sada nosi naziv Spars Realway, stigla je u proteklu nedjelju kada je sarajevski tim stigao do historijskog naslova u Kupu Mirza Delibašić.
18.02.2020. u 18:42
get url
text

Prvi trofej u seniorskoj košarci Sparsi su osvojili trijumfom nad Igokeom rezultatom 93:85, i tako poslije deset godina vratili jedan veliki trofej u Sarajevo.

- Pehar Kupa Mirza Delibašić pravo je priznanje za rad svih ljudi koji su u klubu ili koji su bili njegov dio u proteklih 15 godina. Naravno da sam sretan i zadovoljan da smo poslije niza titula u omladinskim kategorijama osvojili i prvi trofej u seniorskoj konkurenciiji - rekao je prvi čovjek Spars Realwayja Nihad Selimović.

Mogao je, da je htio, odlučiti se da osnuje bilo koji drugi klub, ali Selimović kaže kako je košarka njegova prva sportska ljubav.

Saradnja sa Džemićem

- Ja sam neko ko je igrao košarkšku, ali samo zbog povreda prilično rano prestao igrati košarku, tako da je osnivanje košarkaškog kluba bilo najlogičnije - kaže Selimović, uz opasku da je on još prije 17 godina zajedno sa sadašnjim trenerom Spars Realwayja Nedimom Džemićem osnovao Realway, koji se nedavno spojio sa Sparsima.

Valjda je to bila igra sudbine da Selimović kao predsjednik i Džemić kao trener donesu Sparsima prvi trofej. Današnje Sparse Selimović je osnovao zbog različitih vizija košarke.

- Džemić i ja smo još prije 17 godina osnovali Realway. Ipak, nešto kasnije on je ostao u Realwayju, raditi na omasovljenju košarke, a ja sam se odlučio na rad sa talentovanim mladim košarkašima kroz Sparse - prisjetio se Selimović.

Mnogi ne znaju šta znači i kako je nastalo ime kluba koji je u proteklim godinama dao 40-ak reprezentativaca svim nacionalnim selekcija, a njih nekoliko danas brani boje naše seniorske reprezentacije.

- Ime Sparsa ustvari je skraćenica od riječi "sport ", "aktivnost ", "radost " i "Sarajevo ", s tim da smo iz riječi "sport" uzeli prva dva slova – objašnjava predsjednik Upravog odbora OKK Spars Realwayja.

Selimović tvrdi da ne zna tačno koliko je u proteklih 15 godina utrošio novca kako bi Sparsi bili ono što su danas.

- Zaista ne znam koliko novca je uloženo u klub u proteklih 15 godina, ali sa sigurnošću mogu reći da smo svi mi koji smo radili i koji i dalje radimo u klubu uložili svoje živote. Često smo svoje privatne poslove gurali u drugi plan kako bismo mogli biti u službi klubu - naglasio je Selimović.

Iako su savladali Igokeu u finalu Kupa Mirza Delibašić, predsjednik Sparsa i dalje je svjestan da je tim iz Laktaša još najbolji tim u našoj državi.

- Igokea je klub koji je produkt ozbiljnog sistema iza kojeg je stala politika. Sparsi egzistiraju i rade na osnovu entuzijasta kluba, a kakva je Igokea ekipa dovoljno govori to da njeni pojedini igrači koštaju više od kompletne ekipe Sparsa. Treba znati da Igokea u sastavu svog tima ima igrače s euroligaškim iskustvom - govori prvi čovjek osvajača nacionalnog Kupa.

Sparsi ove sezone nisu na nivou igara iz prošle sezone, makar kada je riječ o ABA 2 ligi.

- Mi smo nesretno izgubili sedam-osam utakmica, u njima je odlučila jedna lopta. Vjerujte da smo dobili dva ili tri meča, sada bismo se borili za play-off, a ne za opstanak. Ono što je važno jeste da smo u usponu i da smo dobili pet od posljednjih šest utakmica - rekao je Selimović, koji se nada da će uskoro i institucije prepoznat kvaliteta rad i uspjehe njegovih Sparsa.

Bili skuplji dva-tri puta 

Pobjeda nad Igokeom u finalu Kupa Mirza Delibašić nije opterećenje za izabranike Nedima Džemića.

- Nije to nikakvo opterećenje. Mi smo svjesni mogućnosti i znamo da smo napravili iznenađenje i rezultat koji nismo očekivali. To smo uradili jer je svaki igrač dao 300 posto svojih mogućnosti. Već sam govorio kakva je Igokea ekipa, ali to ne znači da mi nećemo opet pokušati da iznenadimo. Mi smo, recimo prošle godine, imali dva-tri puta skuplji tim, ali nismo uspjeli napraviti rezultat kao ove sezone - objasnio je pasionirani ljubitelj sporta.

Selimović kaže kako njegov angažman u upravi FK Željezničar nije "zakinuo" Sparse, koji imaju jasan cilj za budućnost.

- Naša škola broji 1.300 članova i najmasovnija je u regionu. Želimo da okupimo sve ljubitelje košarke i sve koji nešto znače u košarci u gradu Sarajevu. Naš cilj je da uskoro igramo ABA ligu i da u glavnom gradu BiH gostuju najveći košarkaški klubovi s ovih prostora - poručio je Selimović na kraju razgovora za Faktor.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.