open-navfaktor-logo
search
I nije bio ofsajd...
Nigerijski studenti, koje je hrvatska policija prebacila u BiH, otputovali kući
S obzirom na to da su Nigerijci izrazili želju da se vrate u zemlju porijekla, Služba za poslove sa strancima je stupila u kontakt s nadležnom Ambasadom Nigerije u Budimpešti, koja je iskazala spremnost da finansira povratak svojih državljana u matičnu zemlju
20.12.2019. u 14:55
get url
text

Služba za poslove sa strancima je, nakon provedenih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, udaljila s teritorije Bosne i Hercegvine dvije osobe inicijala E. K. C. i A. U. A., državljane Nigerije.

Oni su legalno boravila u Republici Hrvatskoj te su nezakonito ušli na teritoriju Bosne i Hercegovine.  S tim u vezi, Služba za poslove sa strancima je preduzela neophodne mjere i radnje te im je izrekla mjeru protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar.

S obzirom na to da su Nigerijci izrazila želju da se vrate u zemlju porijekla, Služba za poslove sa strancima je stupila u kontakt s nadležnom Ambasadom Nigerije u Budimpešti, koja je iskazala spremnost da finansira povratak svojih državljana u matičnu zemlju.

- Cijeneći najbolji interes navedenih osoba, proveden je postupak njihovog udaljenja, te su isti samostalno i dobrovoljno uz podršku predstavnika nadležne Ambasade Nigerije, danas udaljeni iz Bosne i Hecegovine,  letom preko Istanbula za Nigeriju - saopćeno je iz  Službe za poslove sa strancima.

Podsjetimo, studenti Kenneth Chinedu Eboh i Uchenna Alexnadro Abia u Hrvatsku su ušli sasvim legalno, potvrdio je to i MUP Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova.

Međutim, kako su ispričali novinarima, hrvatska policija ih je "pokupila" na ulici i nelegalno prebacila preko granice u Veliku Kladušu. 

Iako su iz hrvatske policije negirali da su, uz prijetnju silom, protjerali mladiće, niko nije objasnio kako su se onda oni uopće našli na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.