open-navfaktor-logo
search
Smješteni u Miral
Nigerijski studenti ispitani u Bihaću: Potvrđen identitet, vize za Hrvatsku bile validne
Kako su se dvojica nigerijskih studenata nakon što ih je zaustavila hrvatska policija u Zagrebu, obreli u 112 kilometara udaljenom kampu u BiH iz hrvatske policije nisu mogli objasniti
04.12.2019. u 20:05
get url
text

U prostorijama Službe za poslove sa strancima u Bihaću danas su ispitana dvojica državljana Nigerije, koji tvrde da su ih 17. ili 18. novembra u Zagrebu kidnapovali pripadnici hrvatske policije, koji su ih, kako su naveli, uz prijetnje nasiljem, protjerali u BiH.

Studenti Kenneth Chinedu Eboh i Uchenna Alexnadro Abia u Hrvatsku su ušli sasvim legalno, potvrdio je to i MUP Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova.

Vize za ulazak i boravak u Hrvatskoj izdala im je Hrvatsko ambasada u Pretoriji (Južnoafrička Republika), koja pokriva i više zemalja Afrike, među njima i Nigeriju.

Iz hrvatskog MVP-a su tamošnjim medijima kazali kako je "viza izdata u svrhu učestvovanja na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu (World InterUniversities Championships) koje se održavalo u Puli od 13.11 do 17.11. u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Međusveučilišnog športskoga odbora (InterUniversity Sport Committee) iz Talijanske Republike".

Da su Eboh i Abia zaista bili učesnici sportskog takmičenja u Puli potvrđuju i njihova imena na službenim stranicama Svjetskog međusveučilišnog prvenstva. Dakle, Eboh i Abia u Hrvatsku su doputovali legalno te su od ulaska u Hrvatsku mogli u njoj legalno boraviti šest dana, od 12. do 18. novembra.

Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Smjestili su se u hostel izašli da prošetaju. Na ulici ih je zaustavila i privela policija.

Onda su ih, kako su ustvrdili, odvezli u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine. Kažu da su policajcima pokušali objasniti ko su i šta su, ali da oni uopće nisu obraćali pažnju na to što im govore.

- Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati, ispričao je Eboha Kenneth.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kazu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, su ih odveli u kamp Miral u Velikoj Kladuši.

Hrvatska policija danas je demantovala ove navode, te saopćila kako su se "nigerijski studenti 18. novembra uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato". U tom trenutku su Eboh i Abia i dalje legalno boravili u Hrvatskoj.

Kako su se oni našli u 112 kilometara udaljenom kampu u Velikoj Kladuši, nije im poznato.

Studenti kažu da su uspjeli stupiti u kontakt s kolegom koji je tada još bio u Zagrebu da im uzme pasoše i pošalje u kamp u Veliku Kladušu.

Oni su danas tokom saslušanja u Službi za poslove sa strancima ponovili svoje ranije navode.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić potvrdio je za N1 da su oni sada u nadležnosti Službe, ali da nisu ni u kakvoim pritvoru ili slično, već da su se vratili u kamp Miral.

Njihov identitet je potvrđen putem pasoša koje je putem pošte poslao njihov prijatelj u Veliku Kladušu.

Pasoše je prijatelj, kaže Ujić, pronašao u hostelu u Zagrebu. Izrazili su želju da se vrate u Hrvatsku jer im je nestao novac koji su imali sa sobom, ali također žele da se vrate u svoju zemlju.

Ujić kaže da će biti potrebno da se ostvari komunikacija sa Hrvatskom kako bi se riješio ovaj slučaj i kako bi se kupile karte za studente jer, kako je rečeno, oni to ne mogu priuštiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.