open-navfaktor-logo
search
Zahvalni volonterima
Nigerijci otvorili dušu za BBC: "Hrvati su nam prijetili oružjem, ljudi u BiH su srdačni"
Abia opisuje ljude u BiH kao "srdačne", te ističe da je zahvalan volonterima u BiH koji su ih posjećivali u kampu i dostavljali im hranu
22.12.2019. u 09:22
get url
text
Nigerijski studenti se vratili kućama

Dvojica nigerijskih stonotenisera koje je hrvatska policija prebacila u Bosnu i Hercegovinu, optužujući ih da su ilegalni migranti, su se vratili u svoje domove u Nigeriji. Uchenna Abia i Kenneth Eboh su za BBC kazali da su sretni što su se vratili kućama.

Studenti su boravili u Hrvatskoj na turniru koji se održavao prošlog mjeseca, te tvrde da ih je policija silom prebacila u BiH, gdje su završili najprije u migrantskom kampu. S druge strane, podsjeća BBC, hrvatska policija tvrdi da ne znaju kako su studenti završili s druge strane granice.

- Natjerali su nas da uđemo u Bosnu. Nismo imali izbor jer su nam prijetili oružjem. Rekli su nam da smo mi iz Bosne i da moramo ići u Bosnu – kazao je Eboh za BBC.

Njihovi pokušaji da objasne kako su oni studenti i da imaju validne vize su, tvrde, ignorirani.

- Ne znamo zašto su nas poslali u drugu zemlju usred noći... i natjerali su nas da se krećemo kroz šiblje – dodao je Eboh.

U BiH su smješteni u kamp u blizini Velike Kladuše, gdje su im, tvrde, oduzeti telefoni.

BiH je, podsjeća BBC, dio glavne migrantske rute ka Evropskoj uniji, a od početka 2018. je u zemlju ušlo oko 45.000 migranata.

Abia opisuje ljude u BiH kao "srdačne", te ističe da je zahvalan volonterima u BiH koji su ih posjećivali u kampu i dostavljali im hranu.

U Nigeriju su se vratili u subotu, a Abida kaže da se tek sada osjeća "slobodno i sigurno".

Vlada Republike Hrvatske, piše BBC, negira optužbe o prisilnom prebacivanju studenata na teritorij BiH, tvrdeći da su oni "nestali nakon što su se odjavili iz hotela".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.