Službena posjeta

Ni riječi o obećanim trolejbusima: Evo šta je premijer Forto radio u Kini

Objavljeno: 12.06.2019. u 15:03

Zapaženo je bilo učešće naše delegacije na forumu gradova i regija Kina - Centralna i istočna Evropa (17+1) u Ningbou, te na investicijskoj konferenciji "Inovacije kao nova platforma suradnje", saopćeno je iz Press službe KS 

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom posljednjih dana boravi u Kini gdje su, pored učešća na investicijskoj konferenciji Centralna i istočna Evropa (17+1), prisustvovali brojnim sastancima sa liderima kineskih regija.

- U gradu Dalianu, koji je centar regije Liaoning, smo sa gradonačelnikom Tan Chengx dogovorili proces uspostave sestrinskih odnosa sa Kantonom Sarajevo. Delegacija ovog grada, koji broji sedam miliona stanovnika, u skorije vrijeme će posjeti Sarajevo. Ljudima koji odlučuju, ukazali smo na potencijal ulaganja kineskih investitora u izgradnju tehnološkog parka, te jačanje inžinjerske baze u Kantonu Sarajevo - kazao je premijer Forto, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Naglašeni su i veliki potencijali turističke suradnje, a prvi korak je dolazak televizijske ekipe Dalian TV koji će svojim gledateljima kroz reportaže prikazati Sarajevo.

- Zapaženo je bilo učešće naše delegacije na forumu gradova i regija Kina - Centralna i istočna Evropa (17+1) u Ningbou, te na investicijskoj konferenciji "Inovacije kao nova platforma suradnje". Pored ostalog sastali se sa potpredsjednikom državne agencije za saradnju sa regijama i gradovima u inostranstvu Song Jingwu, te direktorom agencije za promicanje investicija u inostranstvu, koja je u sklopu državnog ministarstva trgovine, Liu Dianxun-om.

VEZANI TEKSTForto i Kovačević otputovali u Kinu: Nadaju se da će naći proizvođače trolejbusa

Premijer Forto je predvodio je delegaciju 17+1 zemalja Centralne i istočne Evrope na sastanku sa guvernerom regije Liaoning. Provincija se nalazi na sjeveroistoku Kine, sa 43.5 miliona stanovnika, i 14 urbanih centara. Milion studenata, 115 visokoškolskih ustanova… - stoji u saopćenju Press službe KS.

Premijer i ministar finansija Amel Kovačević su otputovali na poziv Kineske ambasade, a cilj posjete je promocija Sarajeva kao poslovne destinacije i povezivanje sarajevske sa kineskim regijama i gradovima. Forto je istakao da je opredjeljenje Kantona Sarajevo da kontinuirano jača suradnju sa Narodnom Republikom Kina jer to predstavlja značajnu razvojnu šansu, ne samo za sarajevsku regiju, već za cijelu BiH, navodi se u saopćenju.

 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije