open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Ni nakon dvanaest godina BiH nije ispunila uvjete da postane članica Eurotransplanta
Nakon dvanaest godina ponovo se u institucijama Bosne i Hercegovine problematiziralo pitanje članstva BiH u Međunarodnu fondaciju Eurotransplant koja je odgovorna za poticanje i koordinaciju transplantacije organa. Pacijenti koji čekaju transplantaciju u našoj zemlji su gotovo osuđeni na smrt.
01.08.2022. u 19:20
get url
text

Na nedavnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH tu temu je ponovo aktualizirao zastupnik Saša Magazinović upitom Vijeću ministara da li su poduzete aktivnosti kako bi BiH postala član Eurotransplanta.

Iz Vijeća ministara su tada, kao odgovor zastupniku Magazinoviću, kazali da oblast transplantacije nije uređena na nivou BiH, kao ni ostali segmenti zdravstva, zbog čega BiH nema mogućnost postati član Eurotransplata. Pojašnjavajući da je za prijem BiH u tu fondaciju nephodno ispuniti niz preduvjeta te da je zbog nepostojanja uređenog sistema na nivou države u oblasti transplantacija, Ministarstvo civilnih poslova BiH Eurotransplantu poslalo da li Federacija, kao entitet, može postati članica Eurotransplanta. Međutim, kako su kazali, na taj upit nikada nisu dobili odgovor.

Vodeći se ovim odgovorom Vijeća ministara BiH, poslali smo Eurotransplantu mail sa upitom da li ih je Ministarstvo civilnih poslova BiH kontaktiralo te zašto im nije odgovoreno na upit.

- Eurotransplant nedavno nije primio zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti iz oblasti zdravstva u vezi s napretkom ka ispunjenju uvjeta za potencijalno (buduće) preliminarno članstvo BiH u Eurotransplant - ističu iz ove fondacije.

Redakcija Faktora je poslala upit i Ministarstvu civilnih poslova BiH, ali odgovor nismo dobili. Zbog toga smo isti upit poslali Vijeću ministara BiH, koji su u odgovoru naveli da je naš mail proslijeđen Ministarstvu civilnih poslova BiH na dalje postupanje, ali odgovor iz Ministarstva civilnih poslova BiH i dalje nismo dobili.

Inicijativa za pristupanje BiH Eurotransplantu je pokrenuta 2010. godine. Tada je Konferencija ministara za oblast zrdavstva u BiH donijela odluku da se formira Radna grupa za izradu plana pristupanja BiH ovoj fondaciji.

Međutim, kako su ranije kazali iz Vijeća ministara BiH, predstavnici Republike Srpske nisu dolazili na sastanke te nisu odgovarali na urgencije, zbog čega je Ministarstvo civilnih poslova BiH i poslalo upit Eurotransplantu da li postoji mogućnost da samo Federacija kao entitet postane dio ove fondacije.

Pokušali smo provjeriti da li takva volja postoji danas, nakon više od deset godina, te smo ministru zdravlja i socijalne zaštite RS-a poslali upit, međutim ni na njega nismo dobili odgovor do momenta objavljivanja teksta.

Dok je potražnja za organima višestruko veća od ponude, zbog čega su pacijenti koji čekaju transplantaciju u BiH gotovo osuđeni na smrt, entiteteske vlasti za više od deset godina nisu uspjele postići dogovor i iznaći rješenje kako bi spasili živote svojih građana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.