open-navfaktor-logo
search
Planinarska upornost
Ni loše vrijeme ih nije spriječilo da se popnu na vrh Klek, na 1.743 metra nadmorske visine
Grupu sarajevskih planinara nije jučer obeshrabrila ne tako povoljna vremenska prognoza da otputuju preko Prače do Rude Glave kako bi pohodili vrhove Klek i Borovac
03.11.2019. u 11:49
get url
text
Planinari PD Energoinvest

U organizaciji UPSD Energoinvest, predvođeni vodičima Huseinom Šabićem i Zijadom Zimićem sarajevski planinari su proveli subotnji dan na Rudoj Glavi gdje se nalazi komforan planinarski dom "Nedim Pilav – Jogi", odakle polaze uređene planinarske i šetačke staze koje vode do brojnih vidikovaca, te ski staze. Gostoljubivi domaćini članovi Planinarskog kluba "Goražde-Maglić" iz Goražda doprinose da ljubitelji prirode rado posjećuju taj lokalitet, uživajući u ljepotama planinskih krajolika i širini vidokruga.

Uprkos oblačnom vremenu, s vjetrom i rosuljom, te "kruženju" magle, sarajevski planinari su stigli do vrha Klek na 1.743 metra nadmorske visine, kojeg karakteriše nešto zahtjevniji uspon pri vrhu zbog lokaliteta sa siparom i kamenom. Na vrhu su se susreli članovi UPSD Energoinvest i planinari iz Vogošće, njih ukupno dvadesetak.

Na alpinističkom penjalište "Klek”"je uz veliku pomoć alpinista iz Poljske izbušeno devet smjerova različitih težina i dužina od kojih neke prelaze visinu od 100 metara.

Pješačeći zajedno od planinarskog doma "Nedim Pilav – Jogi" do raskrižja planinarskih staza za Klek i Borovicu, manja grupa sarajevskih planinara jučer je krenula pravcem o Borovca na 1.750 metara nadmorske visine. Naziv vrha jasno kazuje o bogatstvu područja borovnicom zbog koje u sezoni branja Rudu Glavu posjećuju brojni berači te ljekovite biljke ukusnih plodova koji imaju primjenu u medicini i u kulinarstvu.

Markantno pored planinarskog doma "Nedim Pilav – Jogi" izgleda vrh Ruda Glava sa 1.450 metara nadmorske visine s kojeg se također pruža izvanredan pogled.

Loklalitet Rude Glave je tokom agresije na BiH bio na ratnom putu koji je preko Grepka povezivao Goražde sa Sarajevom.

Planinski masiv Ruda Glava je na istočnim obroncima Jahorine i udaljena oko 60 km od Sarajeva, putem preko Pala i Prače.

Subotnji izlet na Rudu Glavu sa pješačenjem do Borovca i Kleka zaokružen je ugodnim odmorom i osvježenjem u planinarskom domu "Nedim Pilav – Jogi", a u povratku do Sarajeva razgovorom o narednim izletima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.