open-navfaktor-logo
search
Gdje su novci
Ni letova ni rezultata, inicirana smjena: U Aerodrom Mostar uloženi milioni, a u novembru imali pet putnika
U proteklih osam godina u Međunarodni aerodrom u Mostaru uloženo je više od 15 miliona KM s gradskog, kantonalnog i nivoa Federacije Bosne i Hercegovine, ali ta ulaganja zasad nisu vidljiva.
08.01.2023. u 13:00
get url
text
Aerodrom Mostar

Loše poslovanje potaknulo je mostarsku vijećnicu Irmu Baraliju da podnese inicijativu za smjenu uprave mostarskog aerodroma, piše BHRT.

Okidač za to su izostanak rezultata i činjenica da je Aerodrom Mostar u novembru prošle godine imao samo pet putnika.

Baralija smatra da nije problem uložiti novac u ovaj aerodrom koji je veliki potencijal, ali su dvije godine i više nego dovoljne za rezultate.

VEZANI TEKST - Eurowings je otkazao letove u ljetnoj sezoni između Mostara i Dusseldorfa

- U prvih devet mjeseci prošle godine dato je 600.000 KM Aerodromu Mostar. Mi ne znamo na što je to utrošeno, a nema putnika, nema novih linija. Ja sam prije svega tražila da se podnese izvještaj. Ne moraju podnijeti ostavku, ali neka nam makar dostojanstveno dođu i objasne gdje su novci i zašto nema rezultata - kazala je Baralija za BHRT.

Marin Bagor, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja "Futura" Mostar, istakao je da bi mostarski aerodrom za tri godine ispravnog rada možda mogao imati i pola miliona putnika godišnje.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona slažu se da su nužne promjene. 

- Da li je u pitanju modernizacija, dokapitalizacja, privatizacija ili nešto četvrto ne mogu reći, ali se nešto od toga mora dogoditi jer se stalno povećavaju izdvajanja, a aerodrom nije funkcionalan - istakao je Nevenko Herceg, premijer HNK, za Al Jazeeru.

Istovremeno, u Gradskoj upravi Grada Mostara smatraju da je prošla godina bila uspješna za Aerodrom Mostar, a da je bilo manje putnika zbog radova zbog kojih je aerodrom bio izvan funkcije jedno vrijeme. 

Aerodrom Mostar, red letenja

Red letenja Aerodroma Mostar na dan 8. januar 2023.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.