Loše poslovanje potaknulo je mostarsku vijećnicu Irmu Baraliju da podnese inicijativu za smjenu uprave mostarskog aerodroma, piše BHRT.

Okidač za to su izostanak rezultata i činjenica da je Aerodrom Mostar u novembru prošle godine imao samo pet putnika.

Baralija smatra da nije problem uložiti novac u ovaj aerodrom koji je veliki potencijal, ali su dvije godine i više nego dovoljne za rezultate.

VEZANI TEKST - Eurowings je otkazao letove u ljetnoj sezoni između Mostara i Dusseldorfa

- U prvih devet mjeseci prošle godine dato je 600.000 KM Aerodromu Mostar. Mi ne znamo na što je to utrošeno, a nema putnika, nema novih linija. Ja sam prije svega tražila da se podnese izvještaj. Ne moraju podnijeti ostavku, ali neka nam makar dostojanstveno dođu i objasne gdje su novci i zašto nema rezultata - kazala je Baralija za BHRT.

Marin Bagor, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja "Futura" Mostar, istakao je da bi mostarski aerodrom za tri godine ispravnog rada možda mogao imati i pola miliona putnika godišnje.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona slažu se da su nužne promjene. 

- Da li je u pitanju modernizacija, dokapitalizacja, privatizacija ili nešto četvrto ne mogu reći, ali se nešto od toga mora dogoditi jer se stalno povećavaju izdvajanja, a aerodrom nije funkcionalan - istakao je Nevenko Herceg, premijer HNK, za Al Jazeeru.

Istovremeno, u Gradskoj upravi Grada Mostara smatraju da je prošla godina bila uspješna za Aerodrom Mostar, a da je bilo manje putnika zbog radova zbog kojih je aerodrom bio izvan funkcije jedno vrijeme. 

Aerodrom Mostar, red letenja

Red letenja Aerodroma Mostar na dan 8. januar 2023.