open-navfaktor-logo
search
Selimić potvrdio
Ni danas nije potpisan kolektivni ugovor radnika u zdravstvu, šta će razmatrati sutra Skupština KS
Ni danas nije potpisan granski kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu Kantona Sarajevo iako se to očekivalo, s obzirom na obećanja Vlade Kantona Sarajevo i ministra zdravstva Kantona Srajevo Harisa Vranića.
18.04.2022. u 11:53
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio član pregovaračkog tima i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić.

- Nas četverica iz pregovaračkog tima bili smo jutros kod ministra Vranića i peglali smo članove granskog kolektivnog ugovora, koeficijenti su bili najviše aktuelni. Mi u naš kolektivni ugovor smo upisali koeficijente koji su bili rečeni u petak, oni nam danas dali doktorske koeficijente. U ovom što smo mi sada uradili sa granskim kolektivnim ugovorom uopće ne moraju potpisivati ni sa doktorom Izetom Hočkom, sa doktorskim sindikatom jer je to Strukovni kolektivni koji ne važi, koji se na sudu obara. Ovaj Vranićev sindikat, on je svakako politički, mogu potpisivati šta hoće, koliko hoće, i oni su strukovni i oni kad potpišu strukovni i to pada na sudu. Znači potpisivanje sa nama našeg kolektivnog ugovora legaliziraju se svi ti koeficijenti, i naši i ovo što je Vranić dogovorio sa doktorima – kaže doktor Selimić, te dodaje:

VEZANI TEKST - Jutros radnici u zdravstvu i Vlada KS postigli dogovor, koliko će im biti povećana plaća

- Potpisivanjem sa nama dobijaju i jare i pare.

Pitamo doktora Selimića šta će se dalje dešavati.

- Ništa, sada bi to trebalo ići na neko parafiranje kod ministra, onda ministar to stavi na sto Vladi KS, pa onda Vlada kaže da, onda u nekom narednom periodu, u petak ili možda ponedjeljak, utorak, da se to nešto potpiše i da se definitivno ovo mrcvarenje koje doživljavamo od 2017. od svih vladajućih struktura konačno završi – kaže Selimić.

Kaže da je ono što je rečeno prošle sedmice, sada dopunjeno opet u korist drugog sindikata, koji je, prema Selimićevim riječima, pravio opstrukciju od 2017. godine.

- Ali ljudi su bukvalno u stanju potrebe i vlasti je bitno da se što prije nešto potpiše kako bi sutra na hitnoj sjednici Skupštine KS provukli Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Danas se nema šta potpisati. Vidjet ćemo kako će se ponašati pozicija i opozicija sutra. U ovom trenutku nismo potpisali granski kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu KS – zaključuje Selimić.

Podsjećamo, nakon više od 30 mjeseci agonije u petak su pregovarački timovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Vlade KS postigli dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora, a danas je ponovo sve stavljeno na čekanje do odluke Vlade KS.

VEZANI TEKST - Je li kraj agoniji radnika u zdravstvu KS: Do ponedjeljka parafiranje ugovora s Vladom

Za sutra je zakazana hitna sjednica Skupštine KS na kojoj je trebao biti usvojen Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS jer je, prema Zakonu o radu Federacije BiH, uvjet za njegovo donošenje potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora. Ukoliko ne dođe do promjene u toku dana i eventualno hitre odluke Vlade KS, nije poznato šta će sutra na Skupštini KS razmatrati zastupnici.

Radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine tražili su svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Svoja prava do sada su tražili i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.

Od 12. aprila radnici u zdravstvu KS danonoćno su bili ispred zgrade Vlade KS odlučni u namjeri da ne odustaju od svojih zakonom zagarantovih prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.