Kako Fena saznaje, konkurs je poništen iz razloga što što se nije prijavio potreban broj kandidata, odnosno najmanje tri kandidata, kako je propisano Zakonom o policijskim službenicima FBiH.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman, koji je i kandidat za poziciju direktora FUP-a, Feni je kazao je da nakon raspisivanja ponovnog javnog konkursa više neće važiti zakonom propisana pretpostavka da moraju biti tri kandidata, odnosno da će biti dovoljna prijava jednog kandidata.

- Prema zakonom propisanoj proceduri, prvi put kada se natječaj raspisuje moraju biti najmanje tri kandidata, a u slučaju da se ne prijave tri kandidata, taj se natječaj poništava i u roku od 15 dana raspisuje novi za koji je dovoljna prijava jednog kandidata – pojasnio je Hoffman.

Inače, na konkurs koji je u međuvremenu poništen, pored Hoffmana, prijavio se i trenutni v.d. direktora FUP-a Ensad Korman.

Podsjetimo, procedura po osnovu prethodno raspisanog javnog konkursa okončana je prije tri godine kada je Vladi Federacije BiH dostavljena rang lista sa imenima sedam kandidata.