open-navfaktor-logo
search
Stiglo pet prijava
Nezavisni odbor danas otvara koverte s prijavama za komesara MUP-a KS
Faktor nezvanično saznaje da je, osim prijava kandidata, na adresu Nezavisnog odbora, ali i Komisije za sigurnost pri Skupštini KS stigao i dopis uposlenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, kojim se oštro protive da jedan od kandidata bude imenovan za policijskog komesara
25.07.2019. u 08:05
get url
text

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici koja je zakazana za 16.30 sati otvorit će koverte sa prijavama kandidata za mjesto policijskog komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. 

Informaciju je za Faktor potvrdio predsjednik Nezavisnog odbora Miroslav Kružik. 

Javni konkurs je raspisan početkom jula, a kako nezvanično saznajemo pristiglo je ukupno pet prijava. 

Prema nepotvrđenim informacijama, za mjesto komesara prijavili su se Mirsad Đelilović, Muhamed Hasanović, Džafer Hrvat, Milorad Bašić i Nusret Selimović.

Faktor nezvanično saznaje da je, osim prijava kandidata, na adresu Nezavisnog odbora, ali i Komisije za sigurnost pri Skupštini KS stigao i dopis uposlenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, kojim se oštro protive da jedan od kandidata bude imenovan za policijskog komesara.

Navodno se radi o jednom od favorita za ovu poziciju.

VEZANI TEKST - Izbor komesara MUP-a KS: Selimović, Bašić, Imamović..., ko će rukovoditi policijom?

Kružik nam tu informaciju nije mogao potvrditi s obzirom na to da, kako je rekao članovi Nezavisnog odbora se nisu sastajali, te da će, ukoliko takav dopis zaista i postoji, sutra vidjeti o čemu se radi. 

Pozicija policijskog komesara MUP-a KS ostala je upražnjena nakon smjene Mevludina Halilovića krajem marta, a do imenovanja novog policijskog komesara tu funkciju obavlja v. d. komesara Milorad Bašić, glavni inspektor i načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a KS.

Raspisivanju konkursa, podsjetimo, prethodilo je usvajanje i to po hitnom postupku Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima KS

Nakon što Nezavisni odbor razmotri pristigle prijave, uslijedit će intervjui  s kandidatima koji ispunjavaju uslove, nakon čega će Nezavisni odbor Vladi posredstvom ministra predložiti listu od najmanje dva kandidata.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima KS, odluku o budućem policijskom komesaru donijet će Vlada Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.