open-navfaktor-logo
search
Boračka prava
Nezaposleni borci mlađi od 57 godina konačno u KS mogu početi predavati zahtjeve za novčanu naknadu
U Kantonu Sarajevu počela je primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca, što omogućava nezaposlenim demobilisanim borcima mlađim od 57 godina da počnu sa predajom dokumentaciju za egzistencijalnu novčanu naknadu.
08.06.2020. u 07:49
get url
text
Demobilisani borci

Dokumentaciju će predavati u svojim općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je 18. maja usvojila izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca, a koji je 5. juna stupio na snagu.

- Ministarstvo je donijelo instrukciju o načinu izvršenja upravnih i stručnih poslova u postupku odlučivanja o pravu na novčanu egzistencijalnu naknadu demobilisanih branilaca. Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu podnosi se nadležnoj općinskoj službi za boračko invalidsku zaštitu, prema mjestu prebivališta podnosioca zahtjeva koja rješava u prvom stepenu ostvarivanje ovog prava. Zahtjev se podnosi na propisanom obrascu koji sadrži i potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava, a koji je dostupan u općinskim službama za BiZ i na web stranici ministarstva - naveli su nam u Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Dodaju da pravo na egzistencijalnu naknadu pripada osobama koje ispunjavaju uvjete za priznavanje prava na egzistencijalnu novčanu naknadu od prvog narednog mjeseca od dana podnošenja zahtjeva.

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti demobilisani branioc do navršavanja 57. godina života pod uvjetom da je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje godinu, da je prijavljen kao nezaposlena osoba kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, ukoliko ima prebivalište na području Kantona Sarajevo i ako ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec decembar 2018. godine.

Visina iznosa mjesečne novčane egzistencijalne naknade utvrđuje se u iznosu od pet KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.