open-navfaktor-logo
search
Pojasnili iz Tužilaštva FBiH
Nezakonito miješanje Tužilaštva BiH: Tužilac Džermin Pašić nije smio biti u KCUS-u
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nema pravo na blo koji način da se miješa u radnje koje Tužilaštvo Kantona Sarajevo poduzima u sklopu predistražnih radnji u predmetu koji se tiče korištenja kineskih respiratora ACM 812 A u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu.
26.04.2021. u 16:19
get url
text

To je jednoglasan stav kolegija tužilaca Tužilaštva FBiH, koji je ovo pitanje razmatrao nakon što je Tužilaštvo BiH tražilo da Tužilaštvo KS postupa po njihovim uputstvima u ovom predmetu. To bi, stav je Federalnog tužilaštva, bilo potpuno nezakonito i nedopušteno.

VEZANI TEKST - Kolić: Tužilac Pašić nije imao šta da traži u KCUS-u, predmet "Respiratori" im je pukao

Kako navode u saopćenju, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je pravni stav Federalnog tužilaštva u vezi sa opsegom primjene člana 37. Zakona krivičnom postupku BIH, a povodom pismenog zahtjeva Tužilaštva BIH u predmetu broj: T 20 0 KTN 001947 20 od 22. aprila 2021. godine, kojim se daju potrebna uputstva za postupanje Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu broj: T 09 0 KTA 01 66 987 21.

- Povodom pravnog pitanja Federalno tužilaštvo FBiH je danas odražalo Kolegij na kojem je razmatrana navedena problematika, te zauzeo slijedeći stav:

Saradnja tužilaštava svih nivoa je ne samo potrebna, nego i nužna radi uspješnog otkrivanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela. Federalno tužilaštvo FBIH podržava i podstiče saradnju između tužilaštava, razmjenu informacija, razmjenu dokaza, pa smatramo da je u tom pravcu nužno posmatrati i zahtjev Tužilaštva BIH u dijelu se odnosi na razmjenu informacija i dokaza.

Međutim, kada je u pitanju preostali dio zahtjeva Tužilaštva BiH koji se odnosi na davanje uputstava za postupanje Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u smislu člana 37. Zakona o krivičnom postupku BIH, takva mogućnost je ograničena isključivo na predmete iz nadležnosti Suda BIH u kojima je preneseno vođenje postupka na druge sudove, što u ovom predmetu nije slučaj.

S tim u vezi jednoglasan je stav Kolegija da je navedeni zahtjev Tužilaštva BiH u dijelu u kojem izdaje uputstva Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo nedopušten i nezakonit i izlazi izvan propisanih ovlaštenja Tužilaštva BIH u Zakonu o krivičnom postupku BIH i drugim relevantnim zakonima, s obzirom na to da Tužilaštvo BIH nije u odnosu subordinacije prema Federalnom tužilaštvu FBIH i kantonalnim tužilaštvima.

U tom smislu Federalno tužilaštvo FBiH naložilo je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo da svoje djelovanje uskladi sa navedenim stavom - saopćeno je iz Federalnog tužilaštva.

Podsjetimo, prilikom izuzimanja dokumentacije iz KCUS-a, koje je po nalogu Tužilaštva KS vršila SIPA u KCUS-u, bio je prisutan i državni tužilac Džermin Pašić.

Pašić je postupajući tužilac u predmetu "Respiratori" koji se u Sudu BiH vodi protiv federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića i federalne dopremijerke Jelke Milićević.

Advokati optuženih u predmetu "Respiratori" ranije su reagirali na Pašićevo prisustvo u KCUS-u, ističući da on nije imao šta da radi u KCUS-u, jer je Tužilaštvo BiH svoju istragu završilo, a što je svojim stavom danas potvrdilo i Federalno tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.